wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Naleśniki jak marzenie

Ciasto Doskonałe:
Naleśniki będą bardziej puszyste, jeśli osobno ubije się białka i doda do ciasta. Taki efekt można uzyskać także, gdy doleje się gazowanej wody mineralnej bądź parę łyżek jasnego piwa. Po wyrobieniu ciasto naleśnikowe należy odstawić na 10-15.

Smażenie:
Aby naleśniki nie przywierały do patelni, przed użyciem można ją natrzeć surowym ziemniakiem. Należy także zmniejszy ilość wlewanego oleju i dobrze go rozgrzać. Polecamy dodać odrobinę oliwy do ciasta, dzięki czemu naleśniki będą idealnie odchodzić od patelni.

Z Fantazją:
Czy naleśniki zawsze muszą być jasne? Otóż nie! Kilka kropel Syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao dodane do ciasta zmieni kolor naszych naleśników. Dodając do ciasta np. olejek pomrańczowy, nadamy mu także nowego aromatu

Na później:

Naleśniki najlepiej podgrzewać w durszlaku na parze wodnej. Dzięki temu rozpadną się , będą miękkie i puszyste, a co najważniejsze można je podgrzewać nawet z nadzieniem. Nie chłoną ponownie oleju z patelni, co mogłoby popsuć ich smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz