Czym zastąpić
zwykłą sól kuchenną, by było nieco smaczniej i zdrowej?
Sól –
wszechstronna przyprawa
Czym jest
zdrowa?
Słony smak jest równie
uzależniający jak słodki, dlatego tak chętnie dosalamy potrawy. Dzienne
zapotrzebowanie na sól wynosi jedynie 5 g, czyli ok. 1 płaskiej łyżeczki. Nie
należy więc całkiem pozbywać się jej z diety, ale pamiętać o jej ograniczaniu.
SOLE ŚWIATA:
Sól morska - zawiera cenne minerały, m.in.
naturalny jod, selen, magnez, lit oraz cynk. Otrzymujemy ją przez odparowanie
wody morskiej.
1.
Czerwona
sól hawajska - powstaje u wybrzeży
Pacyfiku,
2. Sól himalajska - ma charakterystyczną różową barwę i jest wydobywana w
Pakistanie. Warto ją wybrać ze względu na zawartość wielu dodatkowych cennych
minerałów.


3.Sól peklować - zawiera azotany, dzięki którym mięso będzie zakonserwowane,
pozostanie różowe i nabierze lekko pikantnego smaku.


4.
Sól wędzona - kryształki soli
dobrej jakości wędzi się w dymie bukowym lub jabłkowym. Ma mocny aromat
wędzonego mięsa.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz