wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Sól

Czym zastąpić zwykłą sól kuchenną, by było nieco smaczniej i zdrowej?
Sól – wszechstronna przyprawa

Czym jest zdrowa?
Słony smak jest równie uzależniający jak słodki, dlatego tak chętnie dosalamy potrawy. Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi jedynie 5 g, czyli ok. 1 płaskiej łyżeczki. Nie należy więc całkiem pozbywać się jej z diety, ale pamiętać o jej ograniczaniu.

SOLE ŚWIATA:

Sól morska - zawiera cenne minerały, m.in. naturalny jod, selen, magnez, lit oraz cynk. Otrzymujemy ją przez odparowanie wody morskiej.

1.   Czerwona sól hawajska - powstaje u wybrzeży Pacyfiku,
a swoją barwę zawdzię­cza zawartości tlenku żelaza pochodzącego z ziemi wulkanicznej.


2.  Sól himalajska - ma charakterystyczną różową barwę i jest wydobywana w Pakistanie. Warto ją wybrać ze względu na zawartość wielu dodatkowych cennych minerałów.


3.Sól peklować - zawiera azotany, dzięki którym mięso będzie zakonserwowane, pozostanie różowe i nabierze lekko pikantnego smaku.


4. Sól wędzona - kryształki soli dobrej jakości wędzi się w dymie bukowym lub jabłkowym. Ma mocny aromat wędzonego mięsa.


5. Sól kamienna - pochodzi np. z Wielicz­ki, jest nieoczyszczana, dzięki czemu również zawiera wiele cennych minerałów.


6. Czarna sól kala namak -zawartość siarkowodoru nadaje jej jajeczny zapach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz