Strony

piątek, 22 stycznia 2016

Placki (Chleb i pieczywo Drożdżowe)

Placki:
Ten rodzaj znane na całym świecie płaskie pieczywo, pieczone zwykle z niewielką ilością lub w ogóle bez drożdży, nazywa się ten niekiedy podpłomykami. Różnią się one kształtem i smakiem. Można je wykonywać z mąki zwykłej lub razowej o niewielkiej zawartości glutenu, którego nie potrzebują, będąc pieczywem niewyrastającym.

Przygotowanie Tortillas:
Podobnie jak większość placków, meksykańskie tortilla są łatwe do wykonania. Trzeba jedynie pamiętać, aby tłuszcz został dokładnie połączony z mąką przed dodaniem wody. Wodę należy dodawać stopniowo, wyrabiają składniki na miękkie ciasto. Podana w przepisie ilość wody jest orientacyjna i może się zmieniać zależnie od gatunku mąki. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lecz nie kleiste.
  1. Rozwałkować tortillę, obracając ciasto podczas pracy. Wałkować od środka krążka ciasta na zewnątrz, równomiernie naciskając na wałek.
  2. Piec tortillę przez 15-30 s, dopóki brzegi nie zaczną się podwijać, a na spodzie placka nie pojawią się brązowe pęcherzyki. Wtedy placek odwrócić i piec przez kolejne 15-30 s.

Meksykańskie Tortillas:
Składniki:
175 g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
2 1 łyżki margaryny
5 łyżek wody

Sposób Przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą , a następnie z tłuszczem. Dodawać wodę, mieszając ciasto widelcem. Wyrabiać, aż będzie miękkie, ok 3. Min. Podzielić na 6 części. Luźno przykryć i pozostawić na 30 min. Patelnię bez tłuszczu rozgrzać tak, aby wylana na nią kropla wody parowała, skwiercząc. Porcje ciasta rozwałkować na krążki. Placki piec pojedynczo po 15-30 s z każdej strony. Podawać natychmiast lub owinąć folią i trzymać w ciepłym piekarniku. Porcja dla 6 osób.

Przygotowanie chińskich naleśników:
Te cienkie jak papier naleśniki są tradycyjnym dodatkiem do pieczone kaczki. Ciasto na dwa naleśniki rozwałkowuje się i smaży razem, aby pozostało wilgotne, a następnie, jeszcze ciepłe, rozdziela. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać odrobinę wrzątku. Brzegów ciasta nie wolno rozwałkowywać zbyt cienko, ponieważ mogłyby się rozerwać podczas naleśników.

  1. Parę naleśników umieścić w silnie rozgrzanym, lekko natłuszczonym woku. Smażyć przez 15-30 s z obu stron, obracając je pałeczkami.
  2. Kiedy na naleśnikach pojawią się pęcherzyki, wyjąć je z woka. Ostrożnie rozdzielić jeszcze ciepłe naleśniki.
Ciasto na chińskie naleśniki:
Składniki:
175 ml wrzątku
250 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
Sposób Przyrządzenia:
Powoli wlewać wodę do zagłębienia w mące: wymieszać i wystudzić. Wyrabiać miękkie ciasto na posypanej mąką stolnicy przez 5 min. Przykryć i pozostawić na 15 min. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na krążek o średnicy 7,5 cm i przykryć wilgotną ściereczką. Wziąć dwa krążki ciasta. Jeden z nich posmarować z jednej strony olejem i przykryć drugim krążkiem. Rozwałkować razem do osiągnięcia średnicy 12,5 cm, a następnie ponownie przykryć. Powtarzać z pozostałymi krążkami tak, aby otrzymać 6 par naleśników.

Przygotowanie Chapati:
Te cienkie, indyjskie placki opieka się na patelni bez tłuszczu i podaje ze stopionym masłem ghee. Do pieczenia placków chapati należy używać bardzo silnie rozgrzanej, ciężkiej patelni z grubym dnem i smażyć je krótko.
  1.  Rozwałkowany krążek ciasta rozklepać, obracając go w posypanych mąką dłoniach. Dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste.
  2. Silnie rozgrzać patelnię i wrzucić na nią placek. Piec przez 30 s, do pojawienia się na spodzie brązowych pęcherzyków. Odwrócić.
  3. Opiekać z drugiej strony na złoty kolor, aż środek placka się uniesie (30 – 60 s). Wybrzuszony środek chapati docisnąć łopatką do dna patelni.

Ciasto na indyjskie placki:
Składniki:
225  mąki żytniej lub razowej
Ok. 150 ml letniej wody

Sposób Przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski i wykonać w niej zagłębienie. Stopniowo dodając wodę, wymieszać składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody porcjami po 1 łyżce stołowej. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 8 min, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 min. Na placki chapati i paratha podzielić ciasto na 6 jednakowych części i utoczyć z nich kulki. Kulki rozwałkować z nich kulki. Kulki rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i rozklepać w dłoniach, formując krążki o średnicy 18 cm. Przykryć wilgotną ściereczką. Na poori podzielić ciasto na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na posypanej mąką stolnicy w krążek o średnicy 12,5 cm. Przykryć wilgotną ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz