Placki:
Ten rodzaj znane na całym świecie płaskie pieczywo, pieczone
zwykle z niewielką ilością lub w ogóle bez drożdży, nazywa się ten niekiedy
podpłomykami. Różnią się one kształtem i smakiem. Można je wykonywać z mąki
zwykłej lub razowej o niewielkiej zawartości glutenu, którego nie potrzebują,
będąc pieczywem niewyrastającym.
Przygotowanie Tortillas:
Podobnie jak większość placków, meksykańskie tortilla są
łatwe do wykonania. Trzeba jedynie pamiętać, aby tłuszcz został dokładnie
połączony z mąką przed dodaniem wody. Wodę należy dodawać stopniowo, wyrabiają
składniki na miękkie ciasto. Podana w przepisie ilość wody jest orientacyjna i
może się zmieniać zależnie od gatunku mąki. Gotowe ciasto powinno być miękkie i
elastyczne, lecz nie kleiste.
- Rozwałkować tortillę, obracając ciasto podczas
pracy. Wałkować od środka krążka ciasta na zewnątrz, równomiernie naciskając na
wałek.
- Piec tortillę przez 15-30 s, dopóki brzegi nie
zaczną się podwijać, a na spodzie placka nie pojawią się brązowe pęcherzyki.
Wtedy placek odwrócić i piec przez kolejne 15-30 s.
Meksykańskie Tortillas:
Składniki:
175 g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
2 1 łyżki margaryny
5 łyżek wody
Sposób Przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą , a następnie z tłuszczem. Dodawać
wodę, mieszając ciasto widelcem. Wyrabiać, aż będzie miękkie, ok 3. Min.
Podzielić na 6 części. Luźno przykryć i pozostawić na 30 min. Patelnię bez
tłuszczu rozgrzać tak, aby wylana na nią kropla wody parowała, skwiercząc.
Porcje ciasta rozwałkować na krążki. Placki piec pojedynczo po 15-30 s z każdej
strony. Podawać natychmiast lub owinąć folią i trzymać w ciepłym piekarniku.
Porcja dla 6 osób.
Przygotowanie chińskich naleśników:
Te cienkie jak papier naleśniki są tradycyjnym dodatkiem do
pieczone kaczki. Ciasto na dwa naleśniki rozwałkowuje się i smaży razem, aby
pozostało wilgotne, a następnie, jeszcze ciepłe, rozdziela. Jeśli ciasto jest
zbyt suche, należy dodać odrobinę wrzątku. Brzegów ciasta nie wolno
rozwałkowywać zbyt cienko, ponieważ mogłyby się rozerwać podczas naleśników.
- Parę naleśników umieścić w silnie rozgrzanym,
lekko natłuszczonym woku. Smażyć przez 15-30 s z obu stron, obracając je
pałeczkami.
- Kiedy na naleśnikach pojawią się pęcherzyki,
wyjąć je z woka. Ostrożnie rozdzielić jeszcze ciepłe naleśniki.
Ciasto na chińskie naleśniki:
Składniki:
175 ml wrzątku
250 g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
Sposób Przyrządzenia:
Powoli wlewać wodę do zagłębienia w mące: wymieszać i
wystudzić. Wyrabiać miękkie ciasto na posypanej mąką stolnicy przez 5 min.
Przykryć i pozostawić na 15 min. Ciasto podzielić na 12 części, każdą
rozwałkować na krążek o średnicy 7,5 cm i przykryć wilgotną ściereczką. Wziąć
dwa krążki ciasta. Jeden z nich posmarować z jednej strony olejem i przykryć
drugim krążkiem. Rozwałkować razem do osiągnięcia średnicy 12,5 cm, a następnie
ponownie przykryć. Powtarzać z pozostałymi krążkami tak, aby otrzymać 6 par
naleśników.
Przygotowanie Chapati:
Te cienkie, indyjskie placki opieka się na patelni bez
tłuszczu i podaje ze stopionym masłem ghee. Do pieczenia placków chapati należy
używać bardzo silnie rozgrzanej, ciężkiej patelni z grubym dnem i smażyć je
krótko.
- Rozwałkowany krążek ciasta rozklepać, obracając
go w posypanych mąką dłoniach. Dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste.
- Silnie rozgrzać patelnię i wrzucić na nią
placek. Piec przez 30 s, do pojawienia się na spodzie brązowych pęcherzyków.
Odwrócić.
- Opiekać z drugiej strony na złoty kolor, aż
środek placka się uniesie (30 – 60 s). Wybrzuszony środek chapati docisnąć
łopatką do dna patelni.
Ciasto na indyjskie placki:
Składniki:
225 mąki żytniej lub
razowej
Ok. 150 ml letniej wody
Sposób Przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski i wykonać w niej zagłębienie.
Stopniowo dodając wodę, wymieszać składniki na miękkie ciasto. W razie potrzeby
dodać więcej wody porcjami po 1 łyżce stołowej. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką
stolnicę i wyrabiać ok. 8 min, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z
ciasta kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną do
natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 min. Na
placki chapati i paratha podzielić ciasto na 6 jednakowych części i utoczyć z nich
kulki. Kulki rozwałkować z nich kulki. Kulki rozwałkować na posypanej mąką
stolnicy i rozklepać w dłoniach, formując krążki o średnicy 18 cm. Przykryć
wilgotną ściereczką. Na poori podzielić ciasto na 8 równych części i każdą z
nich rozwałkować na posypanej mąką stolnicy w krążek o średnicy 12,5 cm.
Przykryć wilgotną ściereczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz