wtorek, 16 sierpnia 2016

Kuchnia i Akcesoria: folia aluminiowa

Folia aluminiowa zadomowiła się już na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją do pieczenia czy też gotowania, bo skraca czas obróbki termicznej. Owijamy nią kanapki, bo zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie.
Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy produkty. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem (izoluje je, odbija), matowa natomiast, przepuszcza (czyli je pochłania). Tak więc jeśli chcemy coś szybko upiec "w papilotach", to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Ciepło z piekarnika będzie szybko przenikało do wnętrza folii. Ale jeśli chcemy zabezpieczyć np. upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijamy go folię tak, aby błyszcząca strona była na zewnątrz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz