Strony

sobota, 6 sierpnia 2016

Tabela kalorii: Tradycyjne polskie dania obiadowe i dodatki

Produkt
Kcal / 100 g
Białka / 100 g
Tłuszcze / 100 g
Węglowodany  / 100 g

Barszcz biały
92
2,8
4,7
9,6
Barszcz czerwony z botwinką
30
1,4
1,8
2,4
Barszcz czerwony zabierany
35
2,1
1,3
3,2
Bitki wołowe
105
14,0
4,6
2,2
Brukselka z wody z bułką tartą i masłem
131
4,4
7,3
11,9
Buraki zasmażane
90
2,2
4,8
11,3
Chłodnik z botwinką, jajkiem i ogórkiem
64
4,6
4,2
2,6
Fasolka po bretońsku  z boczkiem
305
15,9
16,3
33,1
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
76
2,7
4,9
9,7
Flaki na rosole z warzywami
70
4,7
4,4
3,8
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
130
9,2
5,1
12,3
Groch z kapustą
120
3,2
9,9
5,9
Gulasz wieprzowo-wołowy z warzywami
150
14,5
8,8
2,6
Kaczka nadziewana farszem z wątróbki i jabłek
255
12,0
22,1
2,4
Kalafior z masłem i bułką tartą
79
3,8
5,0
6,5
karp po żydowsku w szarym sosie
65
7,6
1,9
5,5
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
153
3,4
4,7
25,3
Klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym
155
10,4
10,1
6,2
Kluski kładzione
170
5,0
1,5
34,0
Kluski śląskie
175
2,7
3,9
33,0
Knedle ze ż śliwkami
170
3,7
3,6
32,0
Kopytka polane stopionym masłem z cebulką
163
4,0
3,6
30,0
Kotlety de volaille z kurczaka
226
15,8
14,0
7,8
Kotlety mielone wieprzowo-wołowe
182
14,4
9,2
10,2
Kotlety schabowe panierowane
247
23,0
15,6
3,1
Kotlety z piersi kurczaka panierowane w migdałach
212
19,7
14,5
3,4
Krokiety z kapustą
160
4,0
8,1
21,1
Krupnik
50
3,4
1,9
5,1
Kurczak faszerowany bakaliami i wątróbką
191
15,3
13,0
4,2
Kurczak pieczony
332
6,2
14,0
47,5
Leczo
62
1,3
4,5
5,6
Łazanki
225
7,7
2,9
42,8
Łosoś z rusztu
133
12,1
8,4
2,6
Marchewka z groszkiem oprószana
75
1,7
3,1
9,5
Mizeria ze śmietaną
37
1,1
2,5
2,9
Naleśniki z jabłkami
172
3,9
4,6
29,0
Naleśniki z serem
243
8,0
10,2
13,7
Omlet z zielonym groszkiem
120
8,0
7,4
7,7
Pampuchy (kluski drożdżowe na parze)
266
7,4
10,0
37,9
Papryka faszerowana w sosie śmietanowym
170
4,0
10,9
13,3
Pieczeń cielęca duszona
238
20,0
17,2
1,8
Pieczeń z wołowiny
115
21,0
3,7
0,0
Pierogi leniwe z masłem i bułką tartą
220
13,1
9,8
20,0
 Pierogi ruskie  okraszone boczkiem
180
6,1
7,2
22,6
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone słoniną
177
4,6
6,0
27,9
Pierogi z truskawkami z masłem i bułką tartą
250
4,1
1,0
29,8

Placki ziemniaczane
115
2,5
3,8
19,0

Potrawka z kurczaka
142
14,1
8,5
2,9

Pyzy ziemniaczane
217
3,6
6,3
37,6

Rosół wołowo- drobiowy
46
6,0
2,4
0,9

Ryż zapiekany z jabłkami
126
1,9
3,2
22,0

Sałata ze śmietaną
47
1,6
2,5
4,4

Schab faszerowany śliwkami
190
20,0
10,0
4,7

Spaghetti z sosem bolońskim
112
4,0
4,9
12,8

Steki wołowe z antrykotu
260
23,0
17,5
0,9

Szaszłyki wieprzowo-wołowe
188
11,5
14,8
2,4

Sznycel cielęcy duszony
140
12,9
7,8
4,1

Szparagi z wody z masłem
61
1,9
4,0
5,7

Szpinak zasmażany
58
3,0
3,4
5,1

Sztufada wołowe
202
7,4
14,0
1,3

Wątróbka drobiowa smażona z jabłkiem
132
11,5
6,7
7,0

Wigiliijna kapusta z grzybami
85
2,5
5,0
8,5

Ziemniaki puee z masłem i śmietaną
103
2,0
3,6
16,0

Zrazy wołowe zawijane
169
1,5
11,3
3,4

Zupa fasolowa
70
4,1
1,6
9,9

Zupa grzybowa czysta
20
0,4
0,4
3,0

zupa jarzynowa zabielana
46
1,5
1,7
6,0

Zupa pomidorowa zabielana z makaronem
62
1,4
1,7
10,0

Zupa z kapusty kwaszonej
25
1,6
1,4
1,6

Żeberka wieprzowe duszone
215
8,0
19,4
2,3

Żurek z kiełbasą
93
7,4
6,0
2,8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz