wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Domowe paluszki rybne

Domowe paluszki rybne:
Jeden z ulubionych przysmaków dzieci. Sprawdź, czy wszystko o nich wiesz!
  1. Minusy: Paluszki rybne powinny zawierać minimum 60% ryby. Zdarza się jednak, że gotowy produkt zawiera ej tylko 30% i to przeważ­nie tej niskiej jakości. Poza tym wielu producentów dodaje do paluszków sub­stancje konserwujące.
  2.  A może jednak? : Argumentem, który czę­sto decyduje o wyborze paluszków rybnych, jest szybkość przygotowania. Wystarczy, że wyjmiemy je z kartonika i wrzucimy na rozgrzany tłuszcz lub do piekarnika. Kilkanaście minut i obiad gotowy!
  3. Co nam pozostaje ? : Nikogo nie trzeba przekonywać, ze ryby to zdrowy i bogaty w cenne właściwości odżywcze posiłek. Aby mieć pewność, ze nasze paluszki będą zdrowe i przygotowa­ne ze świeżej ryby, najlepiej zrobić je samemu!



Przepis na paluszki rybne:

Składniki:
  • 500 g ryby, np. łososia
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz


Sposób Przyrządzenia:

1. Kajzerkę przekroić na pół i namoczyć w mleku, aż zmięknie. Odcisnąć i przełożyć do blendera. Rybę oczyścić, usunąć ewentu­alne ości, a następnie rozdrobnić za pomocą widelca. Do blendera dodać jajko i rybę. Doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki na 1. godz., aby masa stężała. Z masy uformować prostokątne paluszki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Danie można serwować z ulubioną surówką i frytkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz