Domowe paluszki rybne:
Jeden z ulubionych przysmaków dzieci. Sprawdź, czy wszystko
o nich wiesz!
- Minusy: Paluszki rybne powinny zawierać minimum 60% ryby. Zdarza się jednak, że gotowy produkt zawiera ej tylko 30% i to przeważnie tej niskiej jakości. Poza tym wielu producentów dodaje do paluszków substancje konserwujące.
- A może jednak? : Argumentem, który często decyduje o wyborze paluszków rybnych, jest szybkość przygotowania. Wystarczy, że wyjmiemy je z kartonika i wrzucimy na rozgrzany tłuszcz lub do piekarnika. Kilkanaście minut i obiad gotowy!
- Co nam pozostaje ? : Nikogo nie trzeba przekonywać, ze ryby to zdrowy i bogaty w cenne właściwości odżywcze posiłek. Aby mieć pewność, ze nasze paluszki będą zdrowe i przygotowane ze świeżej ryby, najlepiej zrobić je samemu!
Przepis na paluszki rybne:
Składniki:
- 500 g ryby, np. łososia
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Sposób Przyrządzenia:
1. Kajzerkę przekroić na pół i namoczyć w mleku, aż zmięknie.
Odcisnąć i przełożyć do blendera. Rybę oczyścić, usunąć ewentualne ości, a
następnie rozdrobnić za pomocą widelca. Do blendera dodać jajko i rybę.
Doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki
na 1. godz., aby masa stężała. Z masy uformować prostokątne paluszki. Każdy
obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.
Danie można serwować z ulubioną surówką i frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz