Przygotuj blachę do pieczenia, a Twoje ciasto na pewno się
uda!
Formy silikonowe:
Nie wymagają smarowania tłuszczem ani wysypywania bułką
tartą. Świetnie sprawdzą się więc przy pieczeniu babeczek. Po wyjściu z
piekarnika silikon szybko stygnie – po kilku minutach można już wyjmować
wypieki.


Blacha z tuleją:
Tego typu foremkę należy wysmarować masłem albo margaryną
oraz posypać bułką tartą. Ciasto w czasie pieczenia nie powinno wejść w kontakt
z blachą, bo się przypali.
Tortownica:
Spód blachy należy wyłożyć pergaminem i unieruchomić go
obręczą. Boków tortownicy nie trzeba smarować tłuszczem – rosnące ciasto
przykleja się do nich i dzięki temu nie opada.


Duża Blacha:
Dużą blachę (np. z
wyposażenia piekarnika) można jedynie oprószyć mąką, jeśli pieczemy ciasto
francuskie lub ciastka półkruche – zawarty w nich tłuszcz będzie wytapiał się
podczas pieczenia.


Keksówka:
Keksówki najczęściej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką
tartą, kaszą maną lub otrębami. Do natłuszczonej formy wsypujemy 2 łyżki
produktu i potrząsamy, by się przykleił.


Co w zamian?:
Smarowanie tłuszczem i wysypywanie bułką tartą można
zastąpić papierem do pieczenia. W przypadku
rzadkich ciast dobrze sprawdzi się folia aluminiowa. Warto wybrać
grubszą – będzie trwalsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz