wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Forma na medal

Przygotuj blachę do pieczenia, a Twoje ciasto na pewno się uda!

Formy silikonowe:
Nie wymagają smarowania tłuszczem ani wysypywania bułką tartą. Świetnie sprawdzą się więc przy pieczeniu babeczek. Po wyjściu z piekarnika silikon szybko stygnie – po kilku minutach można już wyjmować wypieki.

Blacha z tuleją:
Tego typu foremkę należy wysmarować masłem albo margaryną oraz posypać bułką tartą. Ciasto w czasie pieczenia nie powinno wejść w kontakt z blachą, bo się przypali.
Tortownica:
Spód blachy należy wyłożyć pergaminem i unieruchomić go obręczą. Boków tortownicy nie trzeba smarować tłuszczem – rosnące ciasto przykleja się do nich i dzięki temu nie opada.

Duża Blacha:
Dużą blachę (np.  z wyposażenia piekarnika) można jedynie oprószyć mąką, jeśli pieczemy ciasto francuskie lub ciastka półkruche – zawarty w nich tłuszcz będzie wytapiał się podczas pieczenia.

Keksówka:
Keksówki najczęściej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, kaszą maną lub otrębami. Do natłuszczonej formy wsypujemy 2 łyżki produktu i potrząsamy, by się przykleił.


Co w zamian?:

Smarowanie tłuszczem i wysypywanie bułką tartą można zastąpić papierem do pieczenia. W przypadku  rzadkich ciast dobrze sprawdzi się folia aluminiowa. Warto wybrać grubszą – będzie trwalsza.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz