wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Letnie orzeżwienie

Te lemoniady wspaniale gaszą pragnienie. By nas ochłodziły, podawajmy je z kostkami lodu

Cytrynowa:
Składniki: 5 cytryn , 80-100 g cukru , 1 limonka , 1 lekko gazowanej wody , listki mięty
Sposób Przyrządzenia:
Cytryny oraz limonkę umyć. Z cytryn wycisnąć sok. Wodę podgrzać, osłodzić i dodać sok z cytryn. Całość przecedzić i schłodzić. Podawać z plastrami limonki i listkami mięty.


Pomarańczowa:
Składniki: 2 cytryny , brązowy cukier do smaku , 1 l wody gazowanej , 6 pomarańczy
Sposób Przyrządzenia:
Owoce umyć. Jedną pomarańczę pokroić w plastry, a pozostałe pomarańcze i cytryny obrać, zmiksować i przecedzić. Nektar połączyć z wodą gazowaną oraz brązowym cukrem. Dobrze schłodzić.


Truskawkowa:
Składniki: 250 g truskawek , 1 l wody gazowanej , sok z 1 cytryny , 50 g borówek , 30 g cukru
Sposób Przyrządzenia:
Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito. Mus połączyć z sokiem z cytryny, wodą oraz cukrem. Przed podaniem do szklanek wrzucić po kilka borówek. Można też ozdobić miętą.

Ogórkowa:
Składniki ½ zielonego ogórka , 1 l wody , 5 ml syropu z agawy , sok z ½ cytryny.
Sposób Przyrządzenia:

Ogórek umyć i pokroić w plasterki. Wodę osłodzić syropem, (można też dodać odrobinę rozgniecionego imbiru). Plastry ogórka zalać wodą, sokiem z cytryny i schłodzić.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz