Moc Witamin:
Agrest najlepiej jeść na surowo, bowiem jest bogaty w żelazo
oraz duże ilości witamin C,A, PP oraz B1. Można też przygotować z niego koktajl
– przebrane owoce zmiksować z cukrem pudrem, a następnie przetrzeć przez sito i
dodać jogurt.
Owoce w Rumie:
250 g dowolnych sezonowych owoców zalać mieszanką 200 ml
rumu z 200 g cukru. Szeroki słoik należy odstawić w ciemne miejsce na 7 dni.
Owoce z takiej nalewki warto podawać np.
do deserów lodowych.
Do ciast:
Kwaskowaty smak tych owoców świetnie komponuje się ze
słodkim ciastem i kruszonką. Agrest należy przed wyłożeniem na spód dokładnie
oczyścić i umyć. Można każdy owoc przekroić na pół, ale najlepiej układać je w
całości, wciskając do połowy w ciasto. By owoce nie opadły na dno, należy je
obsypać odrobiną mąki ziemniaczanej i mąki pszennej (można użyć po 2 łyżki każdej mąki).
Do dżemów:
Agrest zawiera dużo pektyn, dzięki czemu nie potrzeba dodawać cukru żelującego
do przygotowywanych przetworów. Gorący dżem będzie płynny, natomiast gdy
ostygnie, stężeje. Dosładzając dżem, warto pamiętać, by spróbować go po
ostudzeniu, bowiem ciepły będzie się
wydawał słodszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz