wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Sezon na agrest



W jaki sposób można wykorzystać te pyszne, kwaskowate owoce?

Moc Witamin:
Agrest najlepiej jeść na surowo, bowiem jest bogaty w żelazo oraz duże ilości witamin C,A, PP oraz B1. Można też przygotować z niego koktajl – przebrane owoce zmiksować z cukrem pudrem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać jogurt.

Owoce w Rumie:
250 g dowolnych sezonowych owoców zalać mieszanką 200 ml rumu z 200 g cukru. Szeroki słoik należy odstawić w ciemne miejsce na 7 dni. Owoce z takiej nalewki  warto podawać np. do deserów lodowych.

Do ciast:
Kwaskowaty smak tych owoców świetnie komponuje się ze słodkim ciastem i kruszonką. Agrest należy przed wyłożeniem na spód dokładnie oczyścić i umyć. Można każdy owoc przekroić na pół, ale najlepiej układać je w całości, wciskając do połowy w ciasto. By owoce nie opadły na dno, należy je obsypać odrobiną mąki ziemniaczanej i mąki  pszennej (można użyć po 2 łyżki każdej mąki).

Do dżemów:

Agrest zawiera dużo pektyn, dzięki  czemu nie potrzeba dodawać cukru żelującego do przygotowywanych przetworów. Gorący dżem będzie płynny, natomiast gdy ostygnie, stężeje. Dosładzając dżem, warto pamiętać, by spróbować go po ostudzeniu, bowiem ciepły  będzie się wydawał słodszy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz