wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Chrupmy na zdrowie!

Chrupmy na zdrowie

Banan:
Chipsy bananowe to świetna przekąska, ponieważ zawierają duże ilości potasu, witamin z grupy B oraz uspokajającej serotoniny. By je przygotować w domu, można plasterki owocu podsmażyć z obu stron na 1 łyżce oleju kokosowego.

Buraki:
Pieczone plasterki buraków to dobry pomysł dla osób będących na diecie lub chorujących na anemię. Warzywo zachowuje swoje zdrowotne właściwości i świetnie smakując z jogurtem i solą.

Marchewka:
Chipsy marchewkowe można upiec. Świetnie komponują się z ziarenkami sezamu, gałązką rozmarynu oraz dipami jogurtowymi. Im cieniej je pokroimy, tym będą bardziej chrupiące. Grubsze kawałki pozostaną natomiast soczyste.

Jarmuż:
Jarmuż to roślina, która szturmem zdobywa nasze stoły. Może wystąpić też w formie chrupek. Na blasze układamy umyte, osuszone liście jarmużu, polewamy oliwą i oprószamy przyprawami. Pieczemy ok. 6 min w temp. 140°C.


LIOFILIZACJA:

Dzięki niej możemy poczuć się jak... astronauci!

Ta metoda konserwacji żywności była bowiem rozwijana w USA właśnie dzięki lotom kosmicznym. Polega na usunięciu 70-96% wody z zamrożonego produktu. W efekcie żywność jest bardzo lekka, zachowuje pełnię smaku i szybko można ją przywrócić do stanu początkowego, dodając wrzątek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz