Chrupmy na
zdrowie
Banan:
Chipsy bananowe to świetna przekąska, ponieważ zawierają duże
ilości potasu, witamin z grupy B oraz uspokajającej serotoniny. By je
przygotować w domu, można plasterki owocu podsmażyć z obu stron na 1 łyżce
oleju kokosowego.


Buraki:
Pieczone plasterki buraków to dobry pomysł dla osób będących na
diecie lub chorujących na anemię. Warzywo zachowuje swoje zdrowotne właściwości i świetnie smakując z jogurtem i solą.


Marchewka:
Chipsy marchewkowe można upiec. Świetnie komponują się z
ziarenkami sezamu, gałązką rozmarynu oraz dipami jogurtowymi. Im cieniej je
pokroimy, tym będą bardziej chrupiące. Grubsze kawałki pozostaną natomiast
soczyste.


Jarmuż:
Jarmuż to roślina, która szturmem zdobywa nasze stoły. Może
wystąpić też w formie chrupek. Na blasze układamy umyte, osuszone liście jarmużu,
polewamy oliwą
i oprószamy przyprawami.
Pieczemy ok. 6 min w temp. 140°C.


LIOFILIZACJA:
Dzięki
niej możemy poczuć się jak... astronauci!
Ta metoda konserwacji żywności była bowiem rozwijana w USA właśnie
dzięki lotom kosmicznym. Polega na usunięciu 70-96% wody z zamrożonego
produktu. W efekcie żywność jest bardzo lekka, zachowuje pełnię smaku i szybko
można ją przywrócić do stanu początkowego, dodając wrzątek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz