wtorek, 16 sierpnia 2016

Porady i Triki: Co za dużo to nie zdrowo

CO ZROBIĆ, BY NIE PRZESOLIĆ?

Potrawy warto solić pod koniec ich przyrządzania, a także zawsze sprawdzać, czy inne przyprawy dodawane do dania nie mają w swoim składzie soli. Przyprawy uniwersalne zawierają dużą ilość soli - zamiast nich używajmy świeżych lub suszonych ziół (m.in. natki pietruszki, tymian- ku, bazylii, oregano, rozmarynu, lubczyku) i gałki muszkatołowej, kurkumy oraz ziela angielskiego.

RATUNEK DLA POTRAW:
  1. BIAŁKO - należy dodać je do przesolonej zupy lub sosu, a gdy się zetnie, wyjąć łyżką. Białko usunie nadmiar soli i nie zmieni smaku potrawy.
  2. PRODUKTY MLECZNE ~ smak niektórych dań możemy uratować, przygotowując zapra­wę ze śmietany, mleka lub jogurtu. Pamiętajmy, że przed dodaniem do potrawy należy śmietanę rozmie­szać z ciepłym płynem i dopiero dolać do garnka.
  3. ZIEMNIAK - surowe warzywo należy włożyć do zupy i ugotować je. Do zupy krem można dodać ziemniak starty na tarce o grubych oczkach, a na końcu całość zmiksować, by konsystencja pozostała gładka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz