CO ZROBIĆ, BY NIE PRZESOLIĆ?
Potrawy warto solić
pod koniec ich przyrządzania, a także zawsze sprawdzać, czy inne przyprawy dodawane do dania nie mają w swoim składzie soli. Przyprawy uniwersalne
zawierają dużą ilość soli - zamiast nich używajmy świeżych lub suszonych ziół
(m.in. natki pietruszki, tymian- ku, bazylii, oregano, rozmarynu, lubczyku) i
gałki muszkatołowej, kurkumy oraz ziela angielskiego.
RATUNEK DLA POTRAW:
- BIAŁKO - należy dodać je do przesolonej zupy lub sosu, a gdy się zetnie, wyjąć łyżką. Białko usunie nadmiar soli i nie zmieni smaku potrawy.
- PRODUKTY MLECZNE ~ smak niektórych dań możemy uratować, przygotowując zaprawę ze śmietany, mleka lub jogurtu. Pamiętajmy, że przed dodaniem do potrawy należy śmietanę rozmieszać z ciepłym płynem i dopiero dolać do garnka.
- ZIEMNIAK - surowe warzywo należy włożyć do zupy i ugotować je. Do zupy krem można dodać ziemniak starty na tarce o grubych oczkach, a na końcu całość zmiksować, by konsystencja pozostała gładka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz