środa, 5 października 2016

Domowe lody cappuccino


Sposób Przyrządżenia:
Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do mlecznej mieszanki, mieszając cały czas. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie na tyle gęsta by pokryć wierzch łyżki. Uważamy, by masa się nie zagotowała. Zdejmujemy z ognia i studzimy ok 1 godziny(u mnie dłużej), mieszając od czasu do czasu, by zapobiec tworzeniu się kożuchów. Dalej postępujemy wg instrukcji maszynki do robienia lodów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz