Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać margarynę, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min. Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie (o 24 cm). Piekarnik nastawić na temp. ok. 180°C bez termoobiegu.
2. Pieczenie:
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz, wystudzić. Wyłożyć na płaski talerz i łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy można je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe. Masę wyłożyć na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz