środa, 12 października 2016

Dorsz pod ziołową pierzynką



Sposób Przyrządzenia:
1, Z kromek chleba odkroić skórkę. Miąższ pociąć w kostkę i dokładnie zmiksować. Umytą cytrynę obrać, a skórkę zetrzeć na tarce. Opłukane i osuszone zioła posiekać.
2. Posiekane zioła dołożyć do zmielonego chleba. Dodać skórkę startą z cytryny i 100 g pociętego w kostkę masła. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym zmiksować.
3. Obrane oraz umyte ziemniaki pociąć w talarki i ułożyć na mocno rozgrzanej oliwie. Oprószyć je kminkiem, solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na złoto.
4. Cytrynę pokroić w plastry, a dorsza na 4 równe kawałki. Talarki cytryny ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Następnie wyłożyć rybę oraz resztę masła.
5. Na wierzchu ryby ułożyć mieszankę chleba z ziołami. Piec w temp. 220°C ok. 20 min. Obrany czosnek pociąć w plasterki, a cebule posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
6. Na oleju podsmażyć boczek. Posiekane zioła dołożyć do zmielonego chleba. Dodać skórkę startą z cytryny i 100 g pociętego w kostkę masła. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym zmiksować. Dodać cebulę z czosnkiem oraz pociętą papryczkę chili. Podsmażać ok. 5 min. Dołożyć rozmrożoną fasolkę. Warzywa podawać z rybą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz