wtorek, 16 sierpnia 2016

Kuchnia i Akcesoria: Papier do pieczenia


Papier do pieczenia, przeznaczony jest do beztłuszczowego pieczenia – używając go, nie musimy smarować foremki lub blachy tłuszczem. Wykonany jest z włókien celulozowych, które są obustronnie pokryte silikonem. To dzięki niemu papier nie przykleja się ani do foremki ani, co ważniejsze, do ciasta. Użycie papieru zapobiega przypalaniu ciasta od spodu. A jeżeli jego kawałek położymy na wierzchu ciasta, to nie wyschnie ono za bardzo. Z jego pomocą możemy również udekorować już gotowe ciasto. W arkuszu papieru, o wymiarach i kształcie identycznym jak wypiek, wycinamy róże wzory. Następnie tak przygotowany papier kładziemy na wierzchu ciasta. Bierzemy sitko i za jego pomocą rozsypujemy posypkę (np. cukier puder czy kakao). Po ściągnięciu papieru na wierzchu ciasta mamy wzorki dokładnie takie, jak wzory w wyciętym papierze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz