wtorek, 16 sierpnia 2016

Kuchnia i Akcesoria: Tacki do grilla


Pieczonym na grillu mięsom i rybom towarzyszą sałatki i surówki, coraz więcej też pieczemy warzyw i owoców. Dzięki temu na naszą kulinarno-towarzyską letnią atrakcję łaskawszym okiem patrzą dietetycy. – Zdrowiej piec mięsa na grillu elektrycznym lub patelni grillowej – podkreśla Justyna Marszałkowska, dietetyk. – Podczas nieumiejętnego pieczenia na tradycyjnym grillu powstają rakotwórcze nitrozaminy. Wytapiający się tłuszcz spada na rozżarzone węgle, a spalając się, wytwarza związki, które z dymem osiadają na piekącym się mięsie. Inne szkodliwe substancje są też w zwęglonych produktach, dlatego przypalone kawałki trzeba zawsze wyrzucać. Bezwzględnie zalecam używanie aluminiowych tacek lub folii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz