środa, 17 sierpnia 2016

Porady Czytelników: Idealny Stek

Przygotowujemy patelnię grillową i rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Steki dokładnie posypujemy solą z tej strony, na której układamy mięso na patelni. Steki najlepiej podsmażyć na maśle klarowanym, które bardzo dobrze toleruje wysokie temperatury i nie przypala się. Mięso kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i nie przewracamy go, aż do czasu, gdy jego powierzchnia lekko zbrązowieje. Steki odwracamy tylko za pomocą szczypców i nigdy nie nakłuwamy widelcem. Jeśli to zrobimy, ze steku może wypłynąć sok i straci on swój smak oraz aromat. Mięso po zdjęciu z patelni odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Przed podaniem steki wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy w temp. 160°C przez 2-3 min


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz