wtorek, 13 września 2016

Babka piaskowa



Sposób Przyrządzenia:
1.Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka przelać do miski i ubić na sztywną pianę mikserem lub trzepaczką.
2.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przeisać z 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 150 g miękkiego masłą przełożyć do innej miski i zmiksować na puszystą masę. Cały czas mieszając, wsypywać cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie , nie przestając miksować, dodawać żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z 1 cytryny.
3.Na koniec do przygotowanej masy bardzo delikatnie dołożyć pianę ubitą z białek. Do tej czynności nie należy używać miksera ( nawet ) na małych obrotach). Ciasto powoli wymieszać łyżką.
4.Masę przełożyć do wysmarowanej 1 łyżką masła i oprószonej bułka tartą okrągłej formy do babki) z tuleją). Piec w piekarniku nagrzanym do temp 160 C przez ok 60 min. Wyjąć i ostudzić. Babkę piaskową posypać cukrem pudrem. Można też polać ją polewać. Oprósz skórki z cytryny warto również dodać do ciasta odrobinę olejku waniliowego lub kremowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz