Ugotowany makaron - po dokładnym odsączeniu i ostudzeniu - można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez dobę lub półtorej, jednak najsmaczniejszy jest makaron świeży, przygotowany bezpośrednio przed podaniem.
Warto zatem wiedzieć, że:
- porcja średniego makaronu, typu świderki, muszelki, kokardki, kolanka - dla osoby dorosłej przed ugotowaniem to ok. 3/4 szklanki.
- drobniutki makaron do sałatki, typu gwiazdeczki albo makaron w kształcie ziaren ryżu, podobnie jak makaronowa krajanka do rosołu - po ugotowaniu zwiększy swoją objętość mniej więcej trzykrotnie, więc jeśli w przepisie podana jest ilość makaronu ugotowanego, odmierzamy do gotowania 1/3 podanej ilości (szklanka ugotowanego makaronu = 1/3 szklanki makaronu surowego).
- makaron spaghetti także odmierzamy przed gotowaniem - można to zrobić specjalną miarką lub po prostu palcami: ujmując porcję surowego makaronu i zaciskając ją w "kółku", utworzonym z kciuka i palca wskazującego.
Dla kobiet porcja surowego makaronu nie powinna być większa niż moneta dwuzłotowa, dla panów - pięciozłotowa.
- jeżeli często jadamy makaron, gotujmy go wyłącznie al dente - lekko twardawy w środku makaron dostarczy nam składników odżywczych, a przy tym nie podwyższy niepotrzebnie poziomu cukru we krwi (ma niski indeks glikemiczny). Po zjedzeniu takiego posiłku będziemy czuć się pełni energii; natomiast zbyt miękki makaron, o wysokim indeksie glikemicznym, gwałtownie podniesie nam poziom cukru, co sprawi, że po jego zjedzeniu szybko poczujemy się znużeni i ospali.
- gdy będziemy poddawać ugotowany makaron dodatkowej obróbce termicznej, powinniśmy gotować go nieco krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Do zapiekanek mniej więcej o 1/3 czasu krócej, do makaronów podgrzewanych przez kilka minut z sosami na patelni - o ok. 1/4. Dzięki temu makaron w gotowej potrawie będzie taki, jak trzeba, czyli al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz