poniedziałek, 5 września 2016

Porady kulinarne: Jakie sery do sałatek są najlepsze

Sery do sałatek należy jednak dodawać w umiarkowanych ilościach, żeby nasza lekka przekąska z warzyw nie stała się nagle kaloryczną bombą. Dobierając ser do sałatki zwróćmy uwagę na to, że ser może albo skontrastować, albo dopełnić smak pozostałych składników.

Na przykład łagodne, śmietankowe twarożki czy mozzarella równie dobrze pasują do wędzonego łososia oraz kwaskowych pomidorów (klasyczna sałatka caprese z mozzarellą) jak do awokado czy słodkich sałatek z owocami (np. gruszki lub morele z orzechami i twarożkiem).

Słone sery typu feta dodajemy obowiązkowo do tradycyjnej greckiej sałatki oraz rozmaitych kompozycji z sałatą, oliwkami, papryką i cebulą. Pasują także do bardziej swojskich sałatek z ziemniakami czy buraczkami.

Wykwintne, wytrawne sałatki powstają z dodatkiem serów pleśniowych typu blue. Przyjemnie zaostrzają smak sałatki, dodając jej wyrazistości. Można łączyć je z gorzkawą cykorią lub słodką sałatą majową, na przykład z dodatkiem winogron, gruszek lub pomarańczy oraz orzechów włoskich.

Miękkie sery z pleśniową skórką, takie jak camembert czy brie dobrze komponują się z czerwoną fasolą, z kurczakiem, z lodową sałatą, zielonymi ogórkami oraz kolorowymi pomidorami i papryką. Takie sery smakują pysznie także w połączeniu z jabłkiem i porem, z rukolą albo z owocami, na przykład z winogronami albo z ananasem i borówką lub żurawiną. Do niektórych sałatek dodaje się kawałki camemberta panierowane w tartej bułce i lekko obsmażone.

Twarde sery żółte (cheddar, parmezan, edamski, gouda, ementaler, morski itp.) świetnie smakują w sałatkach z szynką i makaronem, z pieczarkami oraz w połączeniach z winogronami i sałatą oraz z jabłkiem i selerem naciowym. Można je ścierać na tarce o grubych oczkach lub kroić w kostkę albo paski, doskonale łączą się z sałatkowymi sosami na bazie majonezu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz