sobota, 17 września 2016

Biszkopt rzucany



Sposób Przyrządzenia:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania , stopniowo dodajemy cukier , a następnie po żółtku.
2.Mąki pszenną i ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy. Porcjami dodajemy do piany, delikatnie mieszając łyżką.
3.Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy). Wlewamy ciasto. Pieczemy 30-40 minut (lub dłużej , do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170 C.
4.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika . Upuszczamy je w formie na podłogę z wys. 60 cm. Odstawiamy do piekarnika i studizmy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ostygnie, boki  oddzielony od formy nożem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz