środa, 21 września 2016

Chłodnik malinowy



Sposób Przyrządżenia:
1. Mleko zagotować. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, dodając porcjami 5 łyżek cukru oraz tłuczoną wanilię.
2.Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki z białek i gotować na słabym ogniu ok. 2 min  z obu stron. Następnie bardzo ostrożnie wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na półmisek.
3.Żółtka ubić z resztą cukru, dodać do mleka i mieszać chwilę na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania, by jajka się nie ścięły. Następnie zestawić z ognia i ostudzić.
4. Połowę starannie przebranych i opłukanych na sicie malin rozgnieść, dołożyć do mleka z żółtkami i lekko ubić trzepaczką. Dosypać resztę malin. Chłodnik wlać do miseczek, a na wierzchu ułożyć pianki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz