Bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców - jeśli zamrozimy je wilgotne, staną się wodniste i pozlepiane. Następnie porcjujemy, wkładając je do woreczków lub plastikowych pojemniczków, przeznaczonych do zamrażania. W domowej zamrażarce (lub zamrażalniku lodówki) można je przechowywać w tej postaci nawet przez rok - czyli do następnego sezonu truskawkowego.
Bardzo praktycznym sposobem jest mrożenie musu truskawkowego. Owoce przygotowujemy jak wyżej, miksujemy z dodatkiem cukru i przelewamy do czystych, suchych słoików (nie do pełna!). Zakręcamy, wkładamy do zamrażarki lub zamrażalnika... Ten sposób ma wiele zalet: mus truskawkowy nie robi się wodnisty, owoce zachowują naturalny smak i aromat, a po rozmrożeniu zyskujemy gotowy do użycia produkt, który możemy wykorzystać do przyrządzenia wielu dań (lodów, sorbetów, owocowych serników na zimno lub po prostu jako sos truskawkowy). Truskawki można w tej postaci przechowywać nawet półtora roku. Najlepiej rozmrażać je powoli, w lodówce - podobnie jak truskawki mrożone w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz