poniedziałek, 5 września 2016

Porady kulinarne: Jak zrobić sos truskawkowy

Zimny sos truskawkowy najsmaczniejszy jest ze świeżych owoców, ale można przyrządzić go także z truskawek mrożonych. Wystarczy zmiksować starannie umyte, odsączone i obrane z szypułek owoce (mrożone trzeba wcześniej trochę rozmrozić), a do smaku dodać niewielką ilość miodu oraz soku z pomarańczy albo cytryny. Łagodniejszy wariant sosu truskawkowego otrzymamy miksując owoce z dodatkiem banana. Jeśli to konieczne dosładzamy do smaku i doprawiamy szczyptą cynamonu oraz sokiem z cytrusów. Sos truskawkowy na zimno jest idealnym dodatkiem do naleśników, ryżu, makaronu, racuszków, a także do lodów i innych deserów. Gotowy zimny sos truskawkowy (bez dodatku banana) można przechowywać w słoiczku w lodówce przez 2-3 dni.


Sos truskawkowy na ciepło można przyrządzić na słodko lub w wersji wytrawnej. Truskawki do słodkiego sosu  (po umyciu, odsączeniu i odszypułkowaniu) rozgotowujemy z odrobiną wody, przecieramy przez sitko, a następnie odparowujemy do konsystencji gęstej śmietany - na małym ogniu, często mieszając. Dodajemy cukier oraz słodką śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut. Tak przygotowany sos podajemy do słodkich dań (naleśników, racuchów, pancakes) na gorąco lub na zimno. Gotowy sos można przelać do słoiczków i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.


Wytrawny sos truskawkowy na ciepło przyrządzamy do mięs, na przykład do duszonej piersi kurczaka. Owoce rozdrabniamy, mieszamy z czerwonym winem lub octem balsamicznym (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek) i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy plastry duszonego kurczaka. Danie podajemy z ryżem lub z bagietką, udekorowane świeżymi owocami. Z podanych wyżej składników sosu można zrobić także marynatę do mięsa. Filety z kurczaka pozostawiamy w niej  na godzinę, a następnie oczyszczamy z marynaty, kroimy ukośnie na cienkie plastry i obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Marynatę gotujemy w osobnym garnuszku przez 5-10 minut, aby nieco odparowała i tak przygotowanym sosem polewamy plastry mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz