sobota, 24 września 2016

Ciasto francuskie z wątróbką




 Sposób Przyrządzenia:
1.Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w kawałki, oprószamy mąką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
2.Z ciasta wycinamy 12 kwadratów. W 6 z nich szklanką  wykrawamy koła. Części z otworem kładziemy na całych kwadratach, koła usuwamy. Kwadraty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
3.Cebulę podsmażamy na oliwie. Dodajemy wątróbkę, dusimy i doprawiamy. Farsz wkładamy do otworów w cieście, posypujemy tymiankiem i serem. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz