Urządzając grilla w przydomowym ogrodzie dobrze jest dysponować planem B, czyli obszerną kuchnią lub zadaszonym tarasem, gdzie można się przenieść z całym towarzystwem w razie kaprysów pogody.
Kolejna ważna rzecz - to lista gości oraz powiązane z nią menu. Jeżeli wśród gości będą dzieci, wegetarianie, osoby starsze itp. zaplanujmy dla nich coś specjalnego lub alternatywne (lżejsze, bezmięsne) wersje potraw. Zastanówmy się nad doborem składników (kto czego nie lubi, za czym przepada), wybierzmy konkretne przepisy. Pamiętajmy, że nie musimy wszystkiego robić sami - spotkanie przy grillu ma zazwyczaj charakter nieformalny, więc bez naruszania konwenansów można poprosić panów o rozpalenie grilla i pieczenie mięsiw (co uwielbiają!), a panie - o pomoc przy przekąskach, sałatkach i deserach. Ustalmy wcześniej, co i kiedy przygotować, bo mięsa zazwyczaj wymagają kilku godzin marynowania, natomiast zbyt długo przechowywane sałatki stracą apetyczny wygląd i smak. Jeżeli planujemy ciasta, to raczej takie, które można upiec dzień wcześniej i przechowywać bez lodówki (marmurkowe, orzechowiec, szarlotkę na kruchym spodzie).
Zastanówmy się nad niezbędnym sprzętem: można dokupić to, czego nam brakuje, lub po prostu pożyczyć od przyjaciół dodatkowy przenośny grill, kilka termosów czy parasole ogrodowe. A także zawczasu wymienić się przepisami...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz