poniedziałek, 5 września 2016

Porady kulinarne: Jak rozpalić grilla

Idealne rozpalenie grilla to sztuka, która nie każdemu się udaje, a od niej zależy smak wielu grillowanych potraw. Bezproblemowa rozpałka to gwarancja miło spędzonego czasu przy grillu.

Znajdź dobre miejsce na grilla

Grill powinien być ustawiony w miejscu, w którym nie jest narażony na silne podmuchy wiatru, ani z którego dym nie będzie kierował się w stronę grillujących.

Wybierz dobrą rozpałkę

Rozpalanie grilla powinno się obejść bez sztucznych i chemicznych rozpałek w płynie, które natychmiastowo wzniecają ogień, ale jednocześnie mogą zmienić smak potraw z grilla. Do wygodnego grillowania polecamy ekologiczną rozpałkę, która nie zawiera szkodliwych substancji i ma neutralny zapach, nie wpływając tym samym na smak i aromat grillowanych dań.

Rozpalamy grilla

Kilkanaście bryłek ułóż w stożek i rozpal. Kiedy się rozżarzy – dołóż kolejne bryłki brykietu. Przyspieszenie w rozpalaniu grilla możemy załatwić przez używanie ręcznego miecha, którym delikatnie przyspieszamy przepływ powietrza od dołu grilla.

Nie zapominaj o przewracaniu gorącego brykietu – nie potrząsaj grillem, ale użyj długich, grillowych szczypiec, które mają płaskie łopatki i umożliwiają wygodne chwytanie bryłek brykietu. Za nich pomocą możesz też równomiernie ułożyć żar.

A może aromatyczne grillowanie?

Udało Wam się perfekcyjnie rozpalić grilla i ślinka już leci na myśl o grillowanym mięsie i warzywach? Zanim ułożysz składniki na grillu, do żaru dodaj gałązki i owoce jałowca oraz suszone zioła – np. prowansalskie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz