Ananas:
Ten piękny owoc można wykorzystać na wiele sposobów: można
wydrążyć ananas w całości i wypełnić np. sałatką owocową, można też obrać go i
pokroić miąższ na ćwiartki, pierścienie lub mniejsze kawałki. Podaje się go w
stanie surowym albo po ugotowaniu, jako deser lub aromatyczny dodatek do mięs,
szczególnie wieprzowiny i kaczki.
Przygotowanie wydrążonego ananasa:
Efektowna skóra ananasa może stanowić dekoracyjny pojemnik,
który wypełnia się pokrojonym w kostkę miąższem połączonym z innymi owocami lub
lodami. Usunięcie miąższu w jednym kawałku, jak to pokazano poniżej, pozwala na
pokrojenie go w kształtne pierścienie. Sposób usuwania zdrewniałych rdzeni
przedstawiamy na sąsiedniej stronie.
- Ananas położyć na boku i długim, ostrzymy nożem odciąć czubek wraz z liśćmi. Zachować do przybrania.
- Wbić nóż między miąższ a skórę. Poprowadzić cięcie po obwodzie owocu, pozostawiając skórę nienaruszoną.
- Odwrócić ananas i ściąć dno owocu, aby umożliwić wyjęcie miąższu.
- Uchwycić owoc jedną ręka. Głęboko w środek miąższu wbić widelec. Wyjąć miąższ. Aby na powrót wypełnić skórę miąższem, pokroić go na plastry, usunąć rdzeń (patrz: sąsiednia strona), a następnie pierścienie pokroić w kostkę.
Małe Ananasy:
Miniaturowe ananasy można wykorzystać jako atrakcyjne
pojemniczki na sałatki owocowe albo lody, jak to przedstawiamy na ilustracji
poniżej.
Aby podać małe ananasy w całości, przykryte czubkami z liśćmi
, należy przygotować je zgodnie ze wskazówkami zawartymi w punktach 1-4 obok.
Napełnić pokrojonym w kostkę miąższem ananasów. wymieszanym z owocami
sezonowymi, plasterkami jabłek i cząstkami pomarańczy. Owoce można wcześniej
macerować w wiśniówce lub białym winie i syropie z cukru. W celu przygotowania
połówek małego ananasa przekroić owoc wzdłuż na pół, wydrążyć zdrewniały rdzeń
i wypełnić gałką lodów. Podawać natychmiast.
Obieranie ananasa ze skóry:
Jeżeli ni zamierzamy wykorzystać skóry ananasa i nie musimy
pokroić miąższu w pierścienie, najprostszym sposobem usunięcia skóry jest
okrojenie z niej owocu w całości. Po pokrojeniu miąższu na plastry i usunięciu
rdzeni można go dalej rozdrobnić.
- Odkroić czubek i dno ananasa. Postawić owoc na desce i dużym, ostrym nożem skroić pasma skóry od góry do dołu.
- Czubkiem małego noża wykroić pozostałe oczka. Dużym nożem pokroić miąższ na plastry.
Usuwanie rdzenia:
Plastry ananasa układać usuwać małym wykrawaczem.
Sposoby prezentowania pierścieni:
Plastry lub pierścienie ananasa można opiekać na ruszcie lub
podsmażać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz