piątek, 22 stycznia 2016

Ananas ( Owoce )

Ananas:
Ten piękny owoc można wykorzystać na wiele sposobów: można wydrążyć ananas w całości i wypełnić np. sałatką owocową, można też obrać go i pokroić miąższ na ćwiartki, pierścienie lub mniejsze kawałki. Podaje się go w stanie surowym albo po ugotowaniu, jako deser lub aromatyczny dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i kaczki.

Przygotowanie wydrążonego ananasa:
Efektowna skóra ananasa może stanowić dekoracyjny pojemnik, który wypełnia się pokrojonym w kostkę miąższem połączonym z innymi owocami lub lodami. Usunięcie miąższu w jednym kawałku, jak to pokazano poniżej, pozwala na pokrojenie go w kształtne pierścienie. Sposób usuwania zdrewniałych rdzeni przedstawiamy na sąsiedniej stronie.

  1.  Ananas położyć na boku i długim, ostrzymy nożem odciąć czubek wraz z liśćmi. Zachować do przybrania.
  2. Wbić nóż między miąższ a skórę. Poprowadzić cięcie po obwodzie owocu, pozostawiając skórę nienaruszoną.
  3. Odwrócić ananas i ściąć dno owocu, aby umożliwić wyjęcie miąższu.
  4. Uchwycić owoc jedną ręka. Głęboko w środek miąższu wbić widelec. Wyjąć miąższ. Aby na powrót wypełnić skórę miąższem, pokroić go na plastry, usunąć rdzeń (patrz: sąsiednia strona), a następnie pierścienie pokroić w kostkę.



Małe Ananasy:
Miniaturowe ananasy można wykorzystać jako atrakcyjne pojemniczki na sałatki owocowe albo lody, jak to przedstawiamy na ilustracji poniżej.
Aby podać małe ananasy w całości, przykryte czubkami z liśćmi , należy przygotować je zgodnie ze wskazówkami zawartymi w punktach 1-4 obok. Napełnić pokrojonym w kostkę miąższem ananasów. wymieszanym z owocami sezonowymi, plasterkami jabłek i cząstkami pomarańczy. Owoce można wcześniej macerować w wiśniówce lub białym winie i syropie z cukru. W celu przygotowania połówek małego ananasa przekroić owoc wzdłuż na pół, wydrążyć zdrewniały rdzeń i wypełnić gałką lodów. Podawać natychmiast.

Obieranie ananasa ze skóry:
Jeżeli ni zamierzamy wykorzystać skóry ananasa i nie musimy pokroić miąższu w pierścienie, najprostszym sposobem usunięcia skóry jest okrojenie z niej owocu w całości. Po pokrojeniu miąższu na plastry i usunięciu rdzeni można go dalej rozdrobnić.

  1. Odkroić czubek i dno ananasa. Postawić owoc na desce i dużym, ostrym nożem skroić pasma skóry od góry do dołu.
  2. Czubkiem małego noża wykroić pozostałe oczka. Dużym nożem pokroić miąższ na plastry.


Usuwanie rdzenia:
Plastry ananasa układać usuwać małym wykrawaczem.

Sposoby prezentowania pierścieni:
Plastry lub pierścienie ananasa można opiekać na ruszcie lub podsmażać.
Do ananasa w stylu karaibskim użyć wiórków kokosowych, rumu, świeżego soku pomarańczowego oraz cynamonu lub goździków. Aby otrzymać ananas w stylu azjatyckim – przybrać pierścienie anyżem lub pokrojoną w paseczki skórką limony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz