piątek, 22 stycznia 2016

Wybieranie Owoców ( Owoce )

Wybieranie Owoców:
Jeżeli to możliwe, staraj się kupować owoce w miejscach, gdzie można je dokładnie obejrzeć, w przypadku winogron lub wiśni – spróbować. Owoce powinny być nieuszkodzone, bez śladów pleśni. Unikaj takich, które wyglądają na zbyt wilgotne i pachną stęchlizną. Owoce dojrzałe szybko się psują, dlatego nie przechowuj ich, lecz staraj się kupować tylko tyle, ile jesteś w stanie zużyć w ciągu 1-2 dni.
  1.   Jabłka : powinny pachnieć słodko, mieć twardy miąższ i gładką , lśniąca skórkę.
  2.     Melon: powinien mieć gładką skórę, bez plam i zadrapań: powinien być ciężki jak na swoją wielkość.
  3.  Cytryny: powinny mieć gładką, lśniącą, równomiernie zabarwioną skórkę: powinny być ciężkie jak na swoją wielkość.
  4. Jagody : powinny być krągłe, z szaroniebieskim nalotem na skórce: upewnij się że są jędrne.
  5.    Wiśnie: Powinny mieć gładką i błyszczącą skórkę, owoce okrągłe i jędrne, ogonki zielone.
  6. Truskawki: powinny być dobrze ukształtowane i błyszczące. Cały miąższ powinien mieć barwę głębokiej czerwieni: liście muszą być zielone i wyglądać świeżo.

Owoce twarde:
Skórka jabłek i gruszek powinna mieć głęboka barwę, musi też być gładka, lśniąca i nieuszkodzona. Miąższ powinien być twardy, bez ciemnych plam. Kupując gruszki, wybieraj okazy lekko niedojrzałe. Umieść je w papierowej torbie i pozwoli, aby dojrzały w temperaturze pokojowej.

Owoce cytrusowe:
Wybieraj tylko jędrne, pełne i soczyste cytrusy – cytryny,  limony , pomarańcze, kumkwaty,  grejpfruty, satsumasy i klementynki. Skórka powinna być równomiernie zabarwiona i lśniąca, bez uszkodzeń i pęknięć. Owoce muszą być pozbawione plam i zmarszczek .Pamiętaj, że reguły im gładsza skórka cytrusa, tym cieńsza. 

Jagody:
Wybieraj owoce (jeżyne, czarne jagody, truskawki, maliny , poziomki) o żywych kolorach, krągłe i aromatyczne. Kupując owoce w tekturowych pojemniczkach, upewnij się , że nie są miękkie ani spleśniałe. Sprawdź, czy dno pojemniczka nie jest wilgotne lub poplamione – znaczy to ,że wewnątrz znajdują się zepsute owoce. Przed spożyciem poddawaj owoce jak najmniejsze ilości zabiegów: myj je tylko wtedy, kiedy jest to niezbędne, ponieważ mokre szybko pleśnieją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz