piątek, 22 stycznia 2016

Pasty i Pasztety (Ryby i Owoce morza)

Pasty i Pasztety:
Mięso ryb można rozdrobnić na małe cząstki lub na puree i wykorzystać w różny sposób. Mus rybny można wlewać w formy, przekładać, lepić z niego pierożki, z rozdrobnionego mięsa można formować inne kształty. Oto sposób na sporządzenie prostego musu z ryby, radzimy go wzbogacić posiekanymi ziołami, mielonymi przyprawami czy innymi dodatkami.

Placuszki Rybne
Można je sporządzać z wielu gatunków ryb: zarówno tych o białym mięsie, jak dorsz, jak i ryb tłustych, jak makrela czy łosoś. Wymieszanie surowej i wędzonej ryby daje ciekawe efekty smakowe. Do sporządzenia placuszków można użyć mięsa siekanego lub zmiksowanego, w zależności od upodobań. Doskonale nadają się do tego celu także resztki gotowanej czy pieczonej ryby z innych dań, połączone pół na pół z ziemniakami.
1. Rozdrabniamy surową rybę widelcem. Mieszamy z puree ziemniaczanym i dodajemy tyle jajek, ile trzeba, by masa się nie rozpadała. Wsypujemy posiekaną natkę i przyprawy.
 
2. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i obtaczamy w tartej bułce. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażymy na gorącym oleju przez 5-6 minut z każdej strony lub do silnego zrumienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz