Pasty i Pasztety:
Mięso ryb można rozdrobnić na małe cząstki lub na puree i
wykorzystać w różny sposób. Mus rybny można wlewać w formy, przekładać, lepić z
niego pierożki, z rozdrobnionego mięsa można formować inne kształty. Oto sposób
na sporządzenie prostego musu z ryby, radzimy go wzbogacić posiekanymi ziołami,
mielonymi przyprawami czy innymi dodatkami.
Placuszki Rybne
Można je sporządzać z wielu gatunków ryb: zarówno tych o
białym mięsie, jak dorsz, jak i ryb tłustych, jak makrela czy łosoś.
Wymieszanie surowej i wędzonej ryby daje ciekawe efekty smakowe. Do
sporządzenia placuszków można użyć mięsa siekanego lub zmiksowanego, w
zależności od upodobań. Doskonale nadają się do tego celu także resztki
gotowanej czy pieczonej ryby z innych dań, połączone pół na pół z ziemniakami.
1. Rozdrabniamy surową rybę widelcem. Mieszamy z puree
ziemniaczanym i dodajemy tyle jajek, ile trzeba, by masa się nie rozpadała.
Wsypujemy posiekaną natkę i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz