Chilli:
Niezwykle piekący sok tej grupy odmian papryki sprawia, iż
należy obchodzić się z nimi szczególnie ostrożnie. Techniki przygotowania
chilli są zbliżone niezależnie od wielkości i barwy strączków.
Co Piecze?:
Przyczyną niezwykle ostrego smaku chilli jest obecność w
strączkach kapsaicyny. Ta oleista substancja występuje w różnych ilościach w
całym strąku, jednak najwięcej jest jej w gnieździe nasiennym. Dlatego też z
reguły usuwa się je przed gotowaniem. W niektórych odmianach chilli kapsaicyna
ulega neutralizacji w miarę dojrzewania strąków, co sprawia, że ich smak nie
jest tak ostry. Ogólnie rzecz biorąc, strączki zielone są ostrzejsze od
czerwonych, a małe – od dużych, choć nie w każdym przypadku. Do najostrzejszych
należy odmiana Habanero oraz odmiana o małych czerwonych strączkach zwanych
ptasimi oczkami. Najłagodniejszym smakiem charakteryzuje się chilli słodki
banan oraz odmiana Anaheim o zielonych,
spiczastych strączkach. Aby w pełni zaspokoić własne wymagania smakowe,
radzimy eksperymentować z różnymi odmianami, zwłaszcza że na rynku pojawia się
coraz więcej nowych.
Przygotowanie świeżych strączków:
Sok z przekrojonych papryczek chilli może powodować
podrażnienia skóry (patrz: ramka po prawej), zachowaj więc szczególną
ostrożność. Po krojeniu chilli dokładnie umyj ręce, nóż i deskę. Pamiętaj
szczególnie, aby nie dotykać oczu. Dla dodatkowej ochrony podczas krojenia
można założyć gumowe rękawiczki.
- Przekroić strączek wzdłuż na pół. Małym nożem usunąć gniazdo nasienne wraz z łodyżką.
- Połówki spłaszczyć dłonią i dużym nożem pokroić wzdłuż w paseczki.
- Aby uzyskać kostkę, przytrzymać razem kilka paseczków i pokroić w poprzek na kawałeczki jednakowej wielkości.
Moczenie suszonych strączków chilli :
Suszone papryczki chilli wykorzystujemy jako substytut
świeżych. Można je po prostu pokruszyć (nasionami lub bez) lub namoczyć i
utrzeć na pastę.
- Suszone strączki rozłożyć na blasze i opiekać przez 3-5 min, często obracając.
- Przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą. Pozostawić do nasiąknięcia przez 60 min.
- Strączki odcedzić, a następnie na pastę. Pastę przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz