piątek, 22 stycznia 2016

Grillowanie (Ryby i Owoce morza)

Grillowanie:
Wysoka temperatura rusztu lub naczynia do grillowania znacznie skraca czas gotowania, co w przypadku ryb jest bardzo korzystne. Najbardziej do tego rodzaju obróbki nadają się ryby tłuste, ponieważ zawarty w nich tłuszcz pozwala zachować wilgotność mięsa.

Grillowanie małych rybek w całości
Skóra i ości pomagają zachować wilgoć, dlatego najlepiej jest grillować ryb w całości. Przed przystąpieniem do pieczenia należy rybę sprawić , oskrobać i wypatroszyć , można ją także naciąć. W celu podniesienia smaku możemy ją zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku i posiekanej natce.

  1. Wyjmujemy ryby z marynaty i układamy na posmarowanym tłuszczem ruszcie. Grillujemy na dużym ogniu przez 2 minuty.
  2. Odwracamy rybę i smarujemy marynatą lub , jeśli jej uprzednio nie marynowaliśmy , oliwą z oliwek. Grillujemy przez kolejne dwie minuty , ewentualnie do czasu  , gdy skórka będzie chrupka i złocista.


Koszyczki do pieczenia ryb :
Jeśli pieczemy na węglu drzewnym całą rybę lub filety, ułatwimy sobie znacznie pracę, kupując specjalny druciany koszyk do pieczenia ryb. Przed użyciem smarujemy go tłuszczem, by ryba nie przywarła.

Koszyczek w kształcie ryby:
Koszyczek Kwadratowy:

Salsa do ryb:
Doskonałym dodatkiem do gorącej ryby prosto z grilla będzie schłodzona i pikantna salsa.
Jest to tradycyjny dodatek do dań kuchni meksykańskiej. Łączy w sobie ostre smaki czosnku , cebuli i chili z intensywnym aromatem limonek Schłodzona salsa podkreśli delikatny smak ryby.

Pieczenie całej ryby na węglu drzewnym :
Gorące powietrze unoszące się nad żarem spowija rybę, dzięki czemu jej mięso pozostaje wilgotne i nabiera aromatu. Zależy nam na równomiernym upieczeniu mięsa, toteż dobrze będzie ponacinać przedtem rybę. Możemy się posłużyć specjalnym koszyczkiem ( patrz ramka z prawej strony ) . My wykorzystaliśmy pstrąga, ale można go zastąpić makrelą, tuńczykiem lub okoniem.
W natłuszczonym koszyczku do grillowania układamy rybę, okładając ją gałązkami ziół lub liśćmi winorośli. Kładziemy koszyczek na rozgrzanym ruszcie. Pieczemy po 3 minuty z każdej strony, smarując obficie marynatą lub oliwą z oliwek. Sprawdzamy , czy ryba jest gotowa: skórka powinna być chrupka i złocista, a mięso ustępować pod naciskiem widelca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz