piątek, 22 stycznia 2016

Wykorzystanie Ryb i owoców morza (Ryby i Owoce morza)

Wykorzystanie Ryb i owoców morza:
Ryby i owoce morza są bardzo delikatne – ich mięso jest kruche i wymaga umiejętnej obróbki. Wybieramy możliwie najświeższej osobniki, przed użyciem dokładnie je oczyszczamy i myjemy. Ryby gotujemy lub pieczemy do ścięcia się białka, czyli do zmatowienia mięsa. Zbyt długo obróbka cieplna sprawi, że ryba będzie twarda i sucha. Przyrządzając danie rybne, pamiętajmy , by dobrać rybę o zbliżonej budowie , konsystencji i smaku proponowanych w przepisie.

Owoce morza
Niektóre mięczaki wymagają szczególnych zabiegów. Najlepszy smak uzyskamy , gotując je żywe, należy je zatem przechowywać w osolonej wodzie ( 4 łyżki soli na litr wody) , słodka jest dla nich zabójcza. Pozbawianie małżów bisiora na parę godzin przed gotowaniem może całkowicie zepsuć ich smak.

Owoce Morza:                 Na co zwracać Uwagę:                                                 Metody Obróbki cieplnej:
Kraby                                   Skorupy powinny być nie wykruszone    Gotowanie na parze – w skorupkach
                                               Ani popękane. Obrane sercówki muszą     Grillowanie , pieczenie – w połówkach skorup
                                               Być okrągłe i pachnieć świeżością.             Duszenie , smażenie – bez skorup


Homary                               Cięższe niż sugeruje wygląd.                     Gotowanie, gotowanie na parze -
                                               Podwinięty ogon.                                           W skorupie
                                               Szczypce całe i nieuszkodzone.                                Grillowanie – po przekrojeniu

                               Jędrne mięso, które wydaje się                                              Smażenie, smażenie w
                                               szczelnie wypełniać skorupkę ,                                głębokim tłuszczu, smażenie
                                               wilgotny wygląd , świeży zapach.                            W woku, grillowanie ,
                                               Odrzucamy krewetki o zapach chloru                    pieczenie na węglu drzewnym
                                               I pokryte czarnymi plamkami                                    pieczenie, gotowanie ,
                                                                                                                                             Gotowanie na parze
                                              

Przegrzebki                       Brak płynu, świeży , słodkawy zapach                   Pieczenie , grillowanie- w
                                               Niezależnie od tego, czy są w połówkach            połówkach skorup.
                                               Skorup , czy obrane. Mięso powinno być            Gotowanie , smażenie – po
                                               Krągłe i kremowobiałe, kremoworóżowe i         obraniu
                                 Wilgotne. Odrzucamy te, które wydzielają Woń siarki.

Kalmary /                          Czyste oczy, świeży zapach.                       Gotowanie – w skórze 
Ośmiornice                       Białe, wilgotne mięso                                   Duszenie – po obraniu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz