Pieczenie na grillu i na ruszcie:
Suche powietrze o bardzo wysokiej temperaturze sprawia, że
skóra drobiu staje się chrupka, a mięso nabiera specyficznego smaku. By
zintensyfikować smak, nie należy usuwać z drobiu skóry, a mięso powinno się
przed pieczeniem moczyć w marynacie.
Grillowanie udek:
Mięso udek kurczaka wyjątkowo dobrze poddaje się grillowaniu
lub pieczeniu na ruszcie, ponieważ nawet w bardzo wysokiej temperaturze
pozostaje wilgotne i miękkie. Smarowani udek tłustą marynatą zapobiega
przywieraniu do kratki rusztu. Pieczemy powoli, aż skórka będzie chrupka i
złocista.
- Smarujemy udka marynatą ( patrz ramka z lewej). Możemy ponacinać skórę, jeśli chcemy, by marynata przeniknęła do mięsa. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Układamy udka na kratce rusztu i tu zapiekamy pod rozgrzanym grillem, a wysokości ok. 6 cm od źródła ciepła 15-20 minut. W trakcie pieczenia często odwracamy i smarujemy marynatą.
Marynaty :
- Ostry i pikantny smak zapewni mięsu mieszanka pokruszonych papryczek chili, posiekanego świeżego rozmarynu, czosnku, rozprowadzona oliwą z oliwek.
- Możemy doprawić jogurt naturalny indyjską pastą curry i posiekaną świeżą kolendrą. W wariancie tajski użyjemy zielonej lub czerwonej pasty curry.
- Śródziemnomorski akcent zapewni nam połączenie oliwy z oliwek, rozgniecionego czosnku i siekanych świeżych ziół.
Przygotowanie sate:
Sate to maleńkie szaszłyki z chudego Kurzaka, mięsa lub
ryby. W naszym przykładzie wykorzystaliśmy soczyste mięso z piersi kurczaka.
Tajemnicą dobrego sate jest umiejętne nadzianie mięsa na patyczki i
niedopuszczenie do przeschnięcia mięsa. W ramce po prawej stronie podajemy
bardzo prosty przepis na szaszłyczki z kurczaka , technikę przyrządzania
opisujemy niżej.
- Usuwamy ścięgna z filetu z piersi kurczaka a następnie kroimy mięso na cienkie plastry, tnąc ukośnie w poprzek włókien. Paski mięsa marynujemy co najmniej przez godzinę, a najlepiej przez całą noc.
- Moczymy bambusowe patyczki w wodzie przez 30 minut, wyjmujemy i osączamy. Nadziewamy na nie marynowane mięso, skręcając je w spiralę.
- Pieczemy szaszłyki pod bardzo gorącym grillem , na wysokości 6 cm od źródła ciepła. Paski kurczaka pieką się bardzo szybko, nie należy zatem przedłużać podanego w przepisie czasu. W trakcie pieczenia patyczki często obracamy, a mięso smarujemy marynatą. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Sate z kurczaka:
Składniki:
4 pozbawione kości i skóry filety z piersi kurczaka
1 nieduża starta cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej świeżej
1 łyżeczka kurkumy
Sos z orszaków ziemnych do podania
Sposób Przyrządzenia:
Kroimy filety z kurczaka na paski w poprzek włókien i
zanurzamy, mieszając w marynacie z cebuli, czosnku , sosu sojowego , oleju
,cukru, kolendry i kurkumy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
Nadziewamy paski na mokre bambusowe szpikulce i grillujemy przez 5 minut ,
często obracając i smarując marynatą. Podajemy na gorąco , z sosem z orzeszków ziemnych. Proporcje na 4-6 osób.
Pieczenie całego drobiu na ruszcie:
Urządzenie do grillowania na węglu drzewnym z okrągłą lub
stożkowatą przykrywą pozwoli nam na upieczenie kurczaka w całości przyda mięsu
oryginalnego dymnego smaku.
- Doprawiamy tuszkę i umieszczamy, bez przykrycia , na kratce rusztu. Przykrywamy ruszt pokrywą i zamykamy jej ujście pokrywką.
- Pieczemy kurczaka do chwili, gdy wyciekający po nakłuciu płyn przestanie być różowy. Ptak o wadze 2 kg piecze się od 1 1 do 1 3 godziny. Podczas pieczenia od czasu do czasu unosimy pokrywkę i polewamy kurczaka sosem własnym.
Porady dla amatorów Grilla:
Grillowanie na świeżym powietrzu to bardzo szybka, lecz
wymagająca sporo uwagi metoda przyrządzania potraw.
- Pieczenie na węglu drzewnym musi się odbywać na powietrzu, w pomieszczeniu rodziłoby nam zatrucie tlenkiem węgla.
- Rozpalamy ogień co najmniej na pół godziny przed pieczeniem i nie układamy nad nim produktów , aż znikną płomienie. Węgle powinny być szare lub rozżarzone na czerwono.
- Możemy wzbogacić aromat, dorzucając do węgla zdrewniałe pędy aromatycznych roślin, takich jak rozmaryn czy koper,
- Dla własnego bezpieczeństwa do obracania mięs lepiej używać specjalnych szczypiec zamiast widelców.
Grillowanie niedużego drobiu:
Grillowanie lub pieczenie na ruszcie to idealna metoda na
przyrządzenie drobnych ptaków, takich jak młode kurczęta, ponieważ mięso piecze
się szybko, zachowując kruchość i miękkość. Możemy przyspieszyć proces obróbki
cieplnej, formując drób en crapaudine. Mięso będzie bardziej soczyste, jeśli tuszki
zamarynujemy lub posmarujemy ich skórę oliwą z przyprawami.
- Mieszamy dowolnie dobrane składniki marynaty (patrz ramka na sąsiedniej stronie). Układamy tuszki w szklanym lub ceramicznym naczyniu i nakłuwamy ze wszystkich stron widelcem. Zalewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temperatury. Układamy na kratce grilla uformowane tuszki skórą do góry i zapiekamy przez 30-40 minut w odległości około 7,5 cm od źródła ciepła. Często obracamy i od czasu do czasu smarujemy marynatą.
- Zdejmujemy tuszki z kratki i umieszczamy na desce do krojenia. Posługując się widelcem i ścierką, usuwamy metalowe szpikulce. Przekrawamy wzdłuż na pół, licząc po jednej połówce na osobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz