piątek, 22 stycznia 2016

Pieczenie na grillu i na ruszcie: (Drób i Dziczyzna)

Pieczenie na grillu i na ruszcie:

Suche powietrze o bardzo wysokiej temperaturze sprawia, że skóra drobiu staje się chrupka, a mięso nabiera specyficznego smaku. By zintensyfikować smak, nie należy usuwać z drobiu skóry, a mięso powinno się przed pieczeniem moczyć w marynacie.

Grillowanie udek:
Mięso udek kurczaka wyjątkowo dobrze poddaje się grillowaniu lub pieczeniu na ruszcie, ponieważ nawet w bardzo wysokiej temperaturze pozostaje wilgotne i miękkie. Smarowani udek tłustą marynatą zapobiega przywieraniu do kratki rusztu. Pieczemy powoli, aż skórka będzie chrupka i złocista.
  1. Smarujemy udka marynatą ( patrz ramka z  lewej). Możemy ponacinać skórę, jeśli chcemy, by marynata przeniknęła do mięsa. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Układamy udka na kratce rusztu i tu zapiekamy pod rozgrzanym grillem, a wysokości ok. 6 cm od źródła ciepła 15-20 minut. W trakcie pieczenia często odwracamy i smarujemy marynatą.

Marynaty :
  1. Ostry i pikantny smak zapewni mięsu mieszanka pokruszonych papryczek chili, posiekanego świeżego rozmarynu, czosnku, rozprowadzona oliwą z oliwek.
  2. Możemy doprawić jogurt naturalny indyjską pastą curry i posiekaną świeżą kolendrą. W wariancie tajski użyjemy zielonej lub czerwonej pasty curry.
  3. Śródziemnomorski akcent zapewni nam połączenie oliwy z oliwek, rozgniecionego czosnku i siekanych świeżych ziół.

Przygotowanie sate:
Sate to maleńkie szaszłyki z chudego Kurzaka, mięsa lub ryby. W naszym przykładzie wykorzystaliśmy soczyste mięso z piersi kurczaka. Tajemnicą dobrego sate jest umiejętne nadzianie mięsa na patyczki i niedopuszczenie do przeschnięcia mięsa. W ramce po prawej stronie podajemy bardzo prosty przepis na szaszłyczki z kurczaka , technikę przyrządzania opisujemy niżej.

  1. Usuwamy ścięgna z filetu z piersi kurczaka a następnie kroimy mięso na cienkie plastry, tnąc ukośnie w poprzek włókien. Paski mięsa marynujemy co najmniej przez godzinę, a najlepiej przez całą noc.
  2. Moczymy bambusowe patyczki w wodzie przez 30 minut, wyjmujemy i osączamy. Nadziewamy na nie marynowane mięso, skręcając je w spiralę.
  3. Pieczemy szaszłyki pod bardzo gorącym grillem , na wysokości 6 cm od źródła ciepła. Paski kurczaka pieką się bardzo szybko, nie należy zatem przedłużać podanego w przepisie czasu. W trakcie pieczenia patyczki często obracamy, a mięso smarujemy marynatą. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Sate z kurczaka:
Składniki:
4 pozbawione kości i skóry filety z piersi kurczaka
1 nieduża starta cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki stołowe sosu sojowego
2 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej świeżej
1 łyżeczka kurkumy
Sos z orszaków ziemnych do podania

Sposób Przyrządzenia:
Kroimy filety z kurczaka na paski w poprzek włókien i zanurzamy, mieszając w marynacie z cebuli, czosnku , sosu sojowego , oleju ,cukru, kolendry i kurkumy. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki. Nadziewamy paski na mokre bambusowe szpikulce i grillujemy przez 5 minut , często obracając i smarując marynatą. Podajemy na gorąco , z sosem z orzeszków  ziemnych. Proporcje na 4-6 osób.

Pieczenie całego drobiu na ruszcie:
Urządzenie do grillowania na węglu drzewnym z okrągłą lub stożkowatą przykrywą pozwoli nam na upieczenie kurczaka w całości przyda mięsu oryginalnego dymnego smaku.
  1. Doprawiamy tuszkę i umieszczamy, bez przykrycia , na kratce rusztu. Przykrywamy ruszt pokrywą i zamykamy jej ujście pokrywką.
  2. Pieczemy kurczaka do chwili, gdy wyciekający po nakłuciu płyn przestanie być różowy. Ptak o wadze 2 kg piecze się od 1 1 do 1 3 godziny. Podczas pieczenia od czasu do czasu unosimy pokrywkę i polewamy kurczaka sosem własnym.

Porady dla amatorów Grilla:
Grillowanie na świeżym powietrzu to bardzo szybka, lecz wymagająca sporo uwagi metoda przyrządzania potraw.
  1. Pieczenie na węglu drzewnym musi się odbywać na powietrzu, w pomieszczeniu rodziłoby nam zatrucie tlenkiem węgla.
  2. Rozpalamy ogień co najmniej na pół godziny przed pieczeniem i nie układamy nad nim produktów , aż znikną płomienie. Węgle powinny być szare lub rozżarzone na czerwono.
  3. Możemy wzbogacić aromat, dorzucając do węgla zdrewniałe pędy aromatycznych roślin, takich jak rozmaryn czy koper,
  4. Dla własnego bezpieczeństwa do obracania mięs lepiej używać specjalnych szczypiec zamiast widelców.
Grillowanie niedużego drobiu:
Grillowanie lub pieczenie na ruszcie to idealna metoda na przyrządzenie drobnych ptaków, takich jak młode kurczęta, ponieważ mięso piecze się szybko, zachowując kruchość i miękkość. Możemy przyspieszyć proces obróbki cieplnej, formując drób en crapaudine. Mięso będzie bardziej soczyste, jeśli tuszki zamarynujemy lub posmarujemy ich skórę oliwą z przyprawami.
  1. Mieszamy dowolnie dobrane składniki marynaty (patrz ramka na sąsiedniej stronie). Układamy tuszki w szklanym lub ceramicznym naczyniu i nakłuwamy ze wszystkich stron widelcem. Zalewamy marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do wysokiej temperatury. Układamy na kratce grilla uformowane tuszki skórą do góry i zapiekamy przez 30-40 minut w odległości około 7,5 cm od źródła ciepła. Często obracamy i od czasu do czasu smarujemy marynatą.
  3. Zdejmujemy tuszki z kratki i umieszczamy na desce do krojenia. Posługując się widelcem i ścierką, usuwamy metalowe szpikulce. Przekrawamy wzdłuż na pół, licząc po jednej połówce na osobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz