Serniki:
Pieczone lub bez pieczenia, na spodzie z pokruszonych
biszkoptów lub z kruchego ciasta, łatwe do wykonania serniki cieszą się
niezmienną popularnością. Masa serowa może być lekka i puszysta albo zwarta i
ciężka, zależnie od metody i rodzaju wykorzystanego sera.
Przygotowanie Spodu z pokruszonych biszkoptów:
Spody z pokruszonych biszkoptów wymieszanych z roztopionym masłem
zazwyczaj schładza się i stosuje do serników na zimno. Nadają się również do
serników pieczonych (patrz: sąsiednia strona). Biszkopty można rozkruszyć w
malakserze.
- Biszkopty połamać na kawałki, umieścić w grubej, foliowej torebce i rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta.
- Pokruszone biszkopty wsypać do dużej miski. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać metalową łyżką.
- Powstałą masę wygładzić i wyrównać, dociskając do denka foremki grzbietem metalowej łyżki.
Sernik malinowy:
Składniki:
250 g pokruszonych biszkoptów
60 g stopionego masła
15 żelatyny
4 łyżki wody
125 ml śmietany kremówki
500 ml niesłodzonego puree z malin
125 g cukru
250 g twarogu
Sposób Przyrządzenia:
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć masą
biszkoptowo-maślaną i schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie. Ubić
śmietanę. Pozostałe składniki wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę, a
następnie śmietanę. Wlać do tortownicy. Chłodzić w lodówce co najmniej przez 4
godz.; wyjąć z foremki. Porcja dla 6-8 osób.
Przygotowanie sernika na zimno:
Owocowe puree, twaróg i bitą śmietanę łączy się z
żelatyną, aby otrzymać sztywną piankę nadającą się do
krojenia. Ten rodzaj sernika, zwany sernikiem na zimno, jest znacznie lżejszy od
pieczonego.
Jest to doskonałe ciasto na letni deser. W ramce powyżej
znajduje się prosty przepis m taki właśnie sernik z lodówki.
- Dodawanie żelatyny: Powoli otworzyć zapięcie z boku tortownicy; poluzuje to ściankę foremki i pozwoli wyjąć sernik.
- Otwieranie boku tortownicy: Ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę dodać do puree i twarogu. Starannie wymieszać łopatką.
- Zdejmowanie Boku Tortownicy: Umieścić tortownicę na misce nieco mniejszej niż denko tortownicy. Delikatnie zsunąć bok tortownicy w dół, pozostawiając sernik na metalowym spodzie.
Sernik Pieczony:
Spód naszego sernika
został wykonany Z ciasta w
stylu austriackim (wzbogacanego serkiem kremowym), ale można wykorzystać zwykłe
ciasto kruche z dodatkiem cukru.
Przed nałożeniem masy serowej spód należy podpiec na ślepo.
- Przygotować masę serową: drewnianą łyżką utrzeć na gładką masę serek kremowy, twaróg i cukier. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Spód i bok tortownicy wykleić warstwą ciasta. Dokładnie skleić brzegi ciasta, aby podczas pieczenia masa serowa nie wyciekała przez szczeliny.
- Po usunięciu papieru z grochem wylać masę serową na podpieczony spód. Masa powinna niemal całkowicie wypełniać foremkę.
- Sernik jest upieczony, kiedy spód lekko odstaje od boku tortownicy, a wbity w środek cienki szpikulec do szaszłyków po wyjęciu jest suchy.
- W celu ozdobienia sernika położyć na wierzchu ciasta papierową ozdobną serwetkę z ażurowym brzegiem. Do gęstego sitka wsypać cukier puder. Posypać cukrem wierzch sernika. Ostrożnie zdjąć serwetkę. Można też zastosować przybranie z glazurowanych owoców lub wiórków czekoladowych.
Sernik Wiedeński:
Składniki:
375 g serka kremowego
350 g twarogu
175 g cukru
4 jajka, lekko rozmącone
125 ml kwaśnej śmietany
215 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2-3 łyżki wody
Sposób Przyrządzenia:
Przygotować nadzienie: utrzeć 250 g serka kremowego z
twarogiem i 100 g cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki
pszennej i mąkę kukurydzianą.
Przygotować ciasto: resztę serka kremowego połączyć z
pozostałą mąką. Mieszając, dodać resztę cukru i tyle wody, aby powstało
jednorodne ciasto. Ochładzać w lodówce przez 30 min. Rozwałkować ciasto i
wykleić nim spód i bok tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiec „na ślepo” w temp.
180°C przez 10-15 min. Na spód wylać masę serową i piec przez 45-50 min.
Pozostawić do ostygnięcia w foremce. Porcja dla 12 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz