piątek, 22 stycznia 2016

Przegrzebki (Ryby i Owoce morza)

Przegrzebki:
Przegrzebki można kupić żywe w skorupach lub już oczyszczone i wyjęte z muszli. Nie muszą być żywe w chwili przyrządzania, jednak powinny być świeże, o słodkawym zapachu.

Otwieranie i Przyrządzanie przegrzebków
W Europie pozbawione skorup przegrzebki sprzedawane są wraz z pomarańczową ikrą, w Stanach Zjednoczonych jest ona najczęściej usuwana przez producenta. Jeśli kupujemy przegrzebki w skorupach, musimy je przed dalszą obróbką dokładnie wyszorować i oporządzić. Do otwierania muszli stosujemy nóż do ostryg, jak na zdjęciu, lub nóż o niewielkim ostrzu.
1. We wnętrzu jednej dłoni układamy przegrzebka zaokrągloną stroną w dół. Wbijamy nóż do ostryg ( patrz sąsiednia strona) pomiędzy dwie połówki skorupy, tuż nad zwieraczem muszli.
2.Wbijamy nóż głębiej. Obracamy ostrze, by rozewrzeć połówki muszli. Oddzielamy mięso od górnej połówki, skrobiąc nożem.
3. Posługując się łyżką, delikatnie oddzielamy mięso ze spodniej części muszli od znajdującego się na spodzie mięśnia. Wyjmujemy mięso. Muszlę zachowujemy, jeśli chcemy jej potem użyć do podania potrawy.
4. Palcami usuwamy ikrę i odciągamy ciemne narządy wewnętrzne od białego mięsa. Ciemne wnętrzności odrzucamy: mięso opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.
5. Odrywamy znajdujący się z boku księżycowaty mięsień. Przegrzebki można gotować z ikrą lub bez. Jeśli gotowe danie ma być podane w połówkach muszli, należy je wyszorować i przez 5 minut obgotować we wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz