piątek, 22 stycznia 2016

Pieczenie i zapiekanie: ( Niezwykłe Warzywa)

Pieczenie i zapiekanie:

Wiele warzyw – szczególne warzywa korzeniowe, bulwy i warzywa owocowe – nadaje się doskonale do pieczenia bez dodatków lub zapiekania. Długotrwałą obróbka termiczna intensyfikuje ich smak i aromat oraz doskonale je zmiękcza.

Czasy Pieczenia:
Podane niżej czasy dotyczą pieczenia warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek, w temp 200 C ( patrz: sąsiednia strona). Wszystkie czasy podano w przybliżeniu.

  1. Bakłażan 30 min.
  2. Marchew 45 min.
  3. Pasternak 30-45 min
  4. Słodki ziemniak 45 min
  5. Rzepa 30-45 min.
  6. Dynia olbrzymia 30-45 min.

Pieczenie ziemniaków:
Aby upieczone ziemniaki miały chrupiąca, złocistą skórkę i miękkie, kremowe wnętrze, przed pieczeniem należy je obgotować i wystudzić. Piekarnik powinien być bardzo gorący, a oliwa mocno rozgrzana. Na sąsiedniej stronnie przedstawiamy inną metodę pieczenia ziemniaków.

  1. Ziemniaki obrać, małe pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 min, odcedzić, wystudzić.
  2. Powierzchnię ziemniaków zarysować widelcem ( będą bardziej chrupiące). Blachę napełnić oliwą do wys. 1 cm i mocno rozgrzać w piekarniku o temp 200 C.
  3. Ziemniaki wyłożyć na blachę i mieszać, aby pokryły się oliwą. Blachę umieścić w piekarniku. Piec ziemniaki przez 60-75 min, dwukrotnie je obracając. Wyjąć i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Pieczenie buraków:
Surowe buraki piecze się wraz ze skórką ,dzięki czemu zachowują kolor. Przed pieczeniem należy odkroić resztki łodyg, korzenie natomiast pozostawić.
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 150 C przez 60-90 min. Przestudzić i obrać. Przed podaniem skropić stopionym masłem, przyprawić czarnym pieprzem i solą morską.

Pieczenie na oliwie z oliwek:
Ta prosta metoda szybkiego pieczenia warzyw jest powszechnie stosowana w kuchni włoskiej i francuskiej. Aby efekt smakowy był jak najlepszy, należy używać dobrej jakości oliwy z oliwek, 
 grubej soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz ziół, np. rozmarynu lub tymianku.

Ziemniaki:
Kawałki ziemniaków ułożyć na blasze. Skropić 2-4 łyżkami oliwy, posypać siekanymi ziołami, solą i pieprzem : dobrze wymieszać. Piec w temp 200 C raz lub dwa razy  obracając, mniej więcej przez 45 min.
 
Ratatouille:
Na blachę wyłożyć plasterki cukinii i bakłażanów, krążki papryki i cebuli oraz bouguet garni. Skroić 3-4 łyżkami oliwy, przyprawić posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem: dokładnie wymieszać. Piec w temp 180 C mniej więcej przez 60 min, kilkakrotnie mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz