Pieczenie i zapiekanie:
Wiele warzyw – szczególne warzywa korzeniowe, bulwy i
warzywa owocowe – nadaje się doskonale do pieczenia bez dodatków lub
zapiekania. Długotrwałą obróbka termiczna intensyfikuje ich smak i aromat oraz
doskonale je zmiękcza.
Czasy Pieczenia:
Podane niżej czasy dotyczą pieczenia warzyw z dodatkiem
oliwy z oliwek, w temp 200 C ( patrz: sąsiednia strona). Wszystkie czasy podano
w przybliżeniu.
- Bakłażan 30 min.
- Marchew 45 min.
- Pasternak 30-45 min
- Słodki ziemniak 45 min
- Rzepa 30-45 min.
- Dynia olbrzymia 30-45 min.
Pieczenie ziemniaków:
Aby upieczone ziemniaki miały chrupiąca, złocistą skórkę i
miękkie, kremowe wnętrze, przed pieczeniem należy je obgotować i wystudzić.
Piekarnik powinien być bardzo gorący, a oliwa mocno rozgrzana. Na sąsiedniej
stronnie przedstawiamy inną metodę pieczenia ziemniaków.
- Ziemniaki obrać, małe pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki. Obgotować w osolonej wodzie przez 10 min, odcedzić, wystudzić.
- Powierzchnię ziemniaków zarysować widelcem ( będą bardziej chrupiące). Blachę napełnić oliwą do wys. 1 cm i mocno rozgrzać w piekarniku o temp 200 C.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę i mieszać, aby pokryły się oliwą. Blachę umieścić w piekarniku. Piec ziemniaki przez 60-75 min, dwukrotnie je obracając. Wyjąć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Pieczenie buraków:
Surowe buraki piecze się wraz ze skórką ,dzięki czemu
zachowują kolor. Przed pieczeniem należy odkroić resztki łodyg, korzenie
natomiast pozostawić.
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 150 C przez
60-90 min. Przestudzić i obrać. Przed podaniem skropić stopionym masłem,
przyprawić czarnym pieprzem i solą morską.
Pieczenie na oliwie z oliwek:
Ta prosta metoda szybkiego pieczenia warzyw jest powszechnie
stosowana w kuchni włoskiej i francuskiej. Aby efekt smakowy był jak najlepszy,
należy używać dobrej jakości oliwy z oliwek,
grubej soli morskiej, świeżo
zmielonego czarnego pieprzu oraz ziół, np. rozmarynu lub tymianku.
Ziemniaki:
Kawałki ziemniaków ułożyć na blasze. Skropić 2-4 łyżkami
oliwy, posypać siekanymi ziołami, solą i pieprzem : dobrze wymieszać. Piec w
temp 200 C raz lub dwa razy obracając,
mniej więcej przez 45 min.
Ratatouille:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz