Warzywa strączkowe:
Warzywa strączkowe dzielimy na dwa rodzaje: te, które
spożywa się w stanie niedojrzałym, wraz ze strąkiem (np.. fasolka szparagowa,
zielony groszek , okra) oraz te, których dojrzałe nasiona spożywane są po
wyłuskaniu ze strąka (np. fasola, bób).
Zielony Groszek:
Niektóre odmiany groszek cukrowy, zbierane są w stanie
niedojrzałym i spożywane wraz ze strąkiem. Przed podaniem na surowo w sałatkach
lub ugotowaniem należy jedynie usunąć ze strąków twarde włókna. Zbiór innych
gatunków odbywa się później, kiedy strąki są pełne. Nasiona wyłuskuje się, o
strąki odrzuca. Oba rodzaje groszku najlepiej smakują poddane gotowaniu na
parze, we wrzątku lub podsmażaniu.
Usuwanie włókien:
Łuskanie:
To warto wiedzieć:
Sprawdzanie Świeżości:
Strąki świeżej fasolki szparagowej - z wyjątkiem odmiany o szerokich, płaskich
strąkach oraz bardzo młodej fasolki zielonej – powinny dać się łatwo złamać.
Jeśli wyginają się, lecz nie łamią, oznacza to, ze zostały zerwane zbyt późno
lub zbyt długo je przechowywano.
Fasolka Szparagowa:
Wszystkie jej odmiany spożywa się wraz ze strąkiem. Odmiana
o strąkach szerokich i płaskich wymaga odpowiedniego przygotowania. Przed
przyrządzeniem każdy strąk należy pozbawić włókna, a potem pokroić. Ze strąków
odmiany cienkiej wystarczy obciąć czubki i końce. Można je pozostawić w całości
lub pokroić na kawałki prosto albo ukośnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz