Dressingi:
Te niezbędne dodatki poprawiające smak sałatek i wielu
innych dań zawsze zawierają oliwę lub oleje, które powinny być najlepszego
gatunku. Z sosami typu winegret podaje się warzywa liściowe i sałatki mieszane
( np. z makaronem, fasolą i owocami morza). Dressingi gotowane natomiast
podnoszą walory smakowe warzyw, a także dań z ryb, drobiu i mięs.
To warto wiedzieć:
Łączenie oliwy i oleju z octem:
Oliwa lub olej i ocet powinny się wzajemnie uzupełniać. I
tak doskonałą przeciwwagę dla gęstej oliwy stanowi cierpki, aromatyczny ocet
ziołowy. Do olejów orzechowych najlepiej pasują octy owocowe, np.. malinowy,
podczas gdy oleje z dodatkiem chilli lub ziołowe dobrze jest łączyć z octem z
białego wina.
Dressing winegret:
Do przyrządzenia tego dressing bierze się 3 części oliwy na
1 część octu. W ramce obok zamieszczamy informację na temat łączenia rozmaitych
aromatów. Aby wszystkie składniki dressingu dokładnie się połączyły, powinny
mieć temperaturę pokojową. Winegret można ubijać tak, jak to pokazano na ilustracjach
obok lub też umieścić składniki w słoiku z zakrętką i wymieszać przez
potrząsanie.
- W misce umieścić 2 łyżki octu, 2 łyżeczki musztardy dijon, sól i świeżo zmielony pieprz. Ubijać do zgęstnienia.
- Ciągle ubijając, dodać 6 łyżeczek oliwy. Kontynuować ubijanie, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc gładki, gęsty płyn.
Przygotowanie Dressingu Gotowanego:
Ten prosty, kremowy dressing jest bardzo popularny w
Ameryce, skąd się wywodzi i gdzie stosuje się go do sałatki coleslaw i innych
sałatek z suszonych warzyw. Jest on mieszaniną żółtek ze śmietaną i mąką w
charakterze zagęstnika. Aby dressing się zwarzył, musi być ogrzewany bardzo
łagodnie , dlatego też gotuje się go na parze.
- W żaroodpornej misce ubić 2 żółtka, 125 ml octu jabłkowego, 125 ml wody i 30 g stopionego masła. Kiedy składniki będą dokładnie połączone, dodać , mieszając, 2 łyżki kwaśnej śmietany i całość dokładnie ubić.
- Miskę postawić na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Dodać 1 łyżkę mielonej gorczycy, 1 łyżkę mąki pszennej, 70 g cukru pudru i 1 łyżeczki soli. Ubić na gładką, gęstą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz