piątek, 22 stycznia 2016

Gotowanie jaj: (Jaja, Sery i Śmietana)

Gotowanie jaj:

Gotowanie jaj
Sztuka idealnego ugotowania jaja jest prosta – jeśli się ją opanuje. Przedstawione poniżej techniki mogą się wydać oczywiste, jednak stanowią ważną część znajomości sztuki kulinarnej.

Gotowanie:
Jedna szkoła każe rozpoczynać gotowanie jaj od włożenia do zimnej wody, inne optują za wkładaniem ich do wrzątku. Przedstawiona tu druga z metod pozwala na precyzyjniejsze czasu. Świeże jaja zawsze muszą poleżeć przez jakiś czas w temperaturze pokojowej. Skorupki jaj wyjętych prosto z lodówki prawdopodobnie pękną.

  1. Umieszczamy jaja w rondelku z lekko gotującą się wodą i dosypujemy szczyptę soli. Mierzenie czasu rozpoczynamy od ponownego zagotowania się wody.
  2. Jaja na miękko gotujemy n małym ogniu przez 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i ścinamy wierzchołki nożem.
  3. Zdejmujemy ścięty wierzchołek i usuwamy resztki skorupki, które przedostały się do środka. Białko powinno być dobrze ścięte, żółtko płynne.
Jaja na twardo:
Gotujemy przez 6-10 minut i szybko zanurzamy w zimnej wodzie, by zapobiec ciemnieniu powierzchni żółtka: obieramy.

Jaja w koszulkach:
Należy używać bardzo świeżych jaj i płytkiego rondla. Chcąc dokładnie odmierzyć czas, rodzimy nie gotować więcej niż 4 jaja na raz.
Do wrzącej wody dodajemy łyżkę stołową octu winnego i gałązkę estragonu. Nie solimy. Wyłączamy gaz, wbijamy jaja i przykrywamy. Trzymamy w wodzie aż do zmętnienia białek, zazwyczaj przez 3 min.

Jaja sadzone:
Dla większości osób ideałem jest jajo o ściętym białku i płynnym żółtku. Istnieją dwa sposoby, by ten ideał osiągnąć : albo smażymy jajo z jednej strony, polewając wierzch gorącym tłuszczem, albo w połowie smażenia przewracamy je na drugą stronę. Druga z metod jest mniej popularna, ponieważ przy odrobinę nieuwagi żółtko rozpływa się na patelni, tracąc swoje intensywnie żółte zabarwienie.

1.Żółtym do góry:
  • Podgrzewamy cienką warstwę oleju lub masła na patelni, aż będzie gorąca, lecz nie zacznie jeszcze dymić. Wbijamy jaja i smażymy na średnim ogniu, polewając nieustannie gorącym tłuszczem, przez 3-4 minuty. Polewamy tylko białko, by żółtko zachowało płynność, lub całość jeśli chcemy, by się ścięło.
2.Ładny kształt:
  • Wlewamy na patelnię olej, umieszczamy na niej okrągłą foremkę do wycinania ciasta ( ze stali nierdzewnej) i podgrzewamy, aż tłuszcz będzie gorący. Wbite na spodeczek jajo wlewamy ostrożnie do foremki i smażymy jak w przepisie „Żółtym do góry”. Przed wyjęciem jajka usuwamy delikatnie foremkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz