Krewetki:
Różnorodność gatunków i wielkości jest oszałamiająca,
jednak niezależnie od tego jakie krewetki kupujemy, technika ich przyrządzania
jest taka sama. Niezależnie od tego, czy spożyjemy je na surowo, czy
przyrządzimy na gorąco, najważniejsze jest usunięcie pancerzyka i ciemnego
jelita.
Przygotowywanie Krewetek
U większości dużych krewetek ciemne jelito jest położone
wzdłuż części grzbietowe. Nie wygląda ono zachęcająco i jest niesmaczne, należy
je zatem usunąć. Jeśli kupiliśmy świeże krewetki, usuwamy jelita przed
rozpoczęciem gotowania.
1.Obieramy krewetki ze skorupy, uważając przy tym, by nie
uszkodzić mięsa i nie zostawić go na ściankach pancerzyka. Można zdjąć całą
skorupę, z częścią ogonową włącznie, można też zachować część ogonową, by
uatrakcyjnić wygląd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz