piątek, 22 stycznia 2016

Krewetki : (Ryby i Owoce morza)

Krewetki:
Różnorodność gatunków i wielkości jest oszałamiająca, jednak niezależnie od tego jakie krewetki kupujemy, technika ich przyrządzania jest taka sama. Niezależnie od tego, czy spożyjemy je na surowo, czy przyrządzimy na gorąco, najważniejsze jest usunięcie pancerzyka i ciemnego jelita.

Przygotowywanie Krewetek

U większości dużych krewetek ciemne jelito jest położone wzdłuż części grzbietowe. Nie wygląda ono zachęcająco i jest niesmaczne, należy je zatem usunąć. Jeśli kupiliśmy świeże krewetki, usuwamy jelita przed rozpoczęciem gotowania.
1.Obieramy krewetki ze skorupy, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa i nie zostawić go na ściankach pancerzyka. Można zdjąć całą skorupę, z częścią ogonową włącznie, można też zachować część ogonową, by uatrakcyjnić wygląd.
2. Nacinamy krewetkę wzdłuż części grzbietowej małym nożem, odsłaniając ciemne jelito. Ostrożnie podważamy błonki je przytrzymujące.
3.Usuwamy jelito czubkiem noża i odrzucamy. Krewetkę myjemy i osuszamy papierową serwetką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz