piątek, 22 stycznia 2016

Wybieranie Warzyw (Warzywa)

Wybieranie Warzyw:
Wybieraj warzywa sezonowe w okresie, kiedy są najświeższe , najbardziej dojrzałe i łatwo dostępne. Będą wtedy najsmaczniejsze i najbardziej pożywne. Szukaj zawsze warzyw jędrnych, o świeżym wyglądzie i soczyście zielonych liściach. Unikaj takich, które mają brązowe plamy, zwiędłe liście i uszkodzony lub nadpsuty miąższ.

Marchew : Powinna mieć jędrną, zdrowo wyglądająca nać, bez przebarwień i zwiędłych liści.

Cebula: Powinna mieć dobrze wysuszoną łupinę: cebula czerwona nie może mieć brązowych przebarwień.

 Szparagi: Muszą mieć pełne łodygi i ciasno zbite pąki, jednakowe pod względem wielkości i barwy.

 Warzywa Liściowe: Powinny mieć pełne, dobrze ukształtowane łodygi o jędrnych, zielonych aż po końce liściach.

Sałata: wybieraj taką, która pachnie świeżo i jest z wierzchu lekko wilgotna. Sprawdź  ,Czy główka jest dobrze ukształtowana. Liście nie mogą być zwiędle ani mieć brązowych plam. 

Grzyby: Wybieraj grzyby twarde, co świeżym wyglądzie, gładkich kapeluszach i przyjemnym zapachu. Nóżki powinny być wilgotne: suche nóżki oznaczają, że grzyby nie są świeżym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz