Wybieranie Warzyw:
Marchew : Powinna mieć jędrną, zdrowo
wyglądająca nać, bez przebarwień i zwiędłych liści.
Cebula: Powinna mieć dobrze wysuszoną łupinę:
cebula czerwona nie może mieć brązowych przebarwień.
Szparagi: Muszą mieć pełne łodygi i ciasno zbite pąki, jednakowe pod względem wielkości i barwy.
Warzywa Liściowe: Powinny mieć pełne, dobrze ukształtowane łodygi o jędrnych, zielonych aż po końce liściach.
Sałata: wybieraj taką, która pachnie świeżo i jest z wierzchu lekko wilgotna. Sprawdź ,Czy główka jest dobrze ukształtowana. Liście nie mogą być zwiędle ani mieć brązowych plam.
Grzyby: Wybieraj grzyby twarde, co świeżym wyglądzie, gładkich kapeluszach i przyjemnym zapachu. Nóżki powinny być wilgotne: suche nóżki oznaczają, że grzyby nie są świeżym.
Wybieraj warzywa sezonowe w okresie, kiedy są najświeższe ,
najbardziej dojrzałe i łatwo dostępne. Będą wtedy najsmaczniejsze i najbardziej
pożywne. Szukaj zawsze warzyw jędrnych, o świeżym wyglądzie i soczyście
zielonych liściach. Unikaj takich, które mają brązowe plamy, zwiędłe liście i
uszkodzony lub nadpsuty miąższ.
Szparagi: Muszą mieć pełne łodygi i ciasno zbite pąki, jednakowe pod względem wielkości i barwy.
Warzywa Liściowe: Powinny mieć pełne, dobrze ukształtowane łodygi o jędrnych, zielonych aż po końce liściach.
Sałata: wybieraj taką, która pachnie świeżo i jest z wierzchu lekko wilgotna. Sprawdź ,Czy główka jest dobrze ukształtowana. Liście nie mogą być zwiędle ani mieć brązowych plam.
Grzyby: Wybieraj grzyby twarde, co świeżym wyglądzie, gładkich kapeluszach i przyjemnym zapachu. Nóżki powinny być wilgotne: suche nóżki oznaczają, że grzyby nie są świeżym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz