Pieczenie i duszenie:
Przygotowane kawałki wieprzowiny można upiec lub udusić.
Rezultat może się okazać wspaniały, pod warunkiem że będziemy przestrzegać
podanych niżej wskazówek i czasu pieczenia.
Czas Pieczenia:
Wieprzowina powinna być zawsze dobrze wypieczona tj. temperatura
wewnątrz powinna dojść do 80 C, Podane niżej czasy są jedynie orientacyjne.
- Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 C, a Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 C i stosujemy podane niżej czasy.
- Mięso z Kością 30 minut na każde 450 g plus 30 min.
- Mięso bez kości, Zrolowane 35 minut na każde 450 g plus 35 minut (dla mięs nadziewanych dodajemy po 5-10 minut na każde 450 g).
Pieczenie Wieprzowiny:
Udziec, schab i karkówka doskonale nadają się do pieczenia,
z kością i bez, zrolowane i uformowane, z nadzieniem lub bez. Technika jest
zawsze taka sama, przy nieco innym czasie pieczenia ( patrz ramka z lewej).
Jeśli lubimy chrupką skórkę, możemy poszukać mięsa ze skórą. Skórę należy
ponacinać i osuszyć, a następnie nasmarować oliwą i solą. W trakcie pieczenia
nie wolno mięsa polewać sosem, ponieważ skóra nie stanie się chrupka. Jeśli
mamy ochotę, możemy porobić w skórze głębsze nacięcia, do których włożymy
kawałki czosnku.
- Jeśli mięso zostało pozbawione skóry, tak jak w naszym przykładacie, w górnej jego części robimy krzyżujące się nacięcia, posługując się nożem do oddzielania kości. Smarujemy lekko oliwą i nacieramy solą i pieprzem lub mieszanką suchych ziół, takich jak cynamon, mielona gorczyca i brązowy cukier.
- Umieszczamy mięso na kratce nad blachą do pieczenia i pieczemy, pamiętając, że musi być dobrze wypieczone (patrz tabelka z lewej). Jeśli jest pozbawione skóry , co 30 minut polewamy je zebranym z blachy płynem.
Sos Żurawinowy:
Owoce to tradycyjny dodatek do pieczeni wieprzowej.
Klasyczną pozycją jest tu sos jabłkowy, tu proponujemy bardziej oryginalny,
cierpki sos żurawinowy.
Gotujemy 225 g żurawin w 300 ml wody do czasu, aż jagody
zaczną pękać, czyli ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 225 g cukru i 2
łyżki porto, mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Podajemy po
schłodzeniu.
Pieczenie Polędwicy wieprzowej :
Jeśli zawiniemy w rozbity płat polędwicy kontrastowo
ubarwione nadzienie, mięso po przekrojeniu będzie miało atrakcyjny wygląd.
Zrolowane mięso zapiekamy w brytfannie w temperaturze 220 C przez 30-35 minut,
przewracając je w połowie na drugą stronę. Podajemy z sosem, który robimy ,
rozprowadzając pozostałe na dnie brytfanny soki winem lub porto.
- Związujemy zrolowaną polędwicę wzdłuż i w poprzek. Smarujemy oliwą, doprawiamy i pieczemy, polewając co jakiś czas sosem.
- Po upieczeniu przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 5 minut. Usuwamy nić i kroimy mięso na ukośne plastry.
Pieczenie Żeberek:
Jest to tanie nieco inne niż mięsiste kotlety z żeberkami
pochodzące z części brzusznej zwierzęcia – te najlepiej piec w naczyniu w
temperaturze 180 C, licząc po 45 minut na każde 450 g. Przedstawione obok
żeberka to danie typowo chińskie. Mięso należy zapiekać aż do miękkości, by
można je było łatwo oddzielić. Jeśli kupujemy żeberka w jednym kawałku, należy
je rozdzielić tasakiem lub nożem.
- Układamy żeberka pojedynczą warstwą na blasze, smarujemy ulubioną glazurą ( patrz ramka obok). Marynujemy co najmniej przez godzinę.
- W temp. 230 C zapiekamy przez 20 minut, a potem w temp. 180 C 40-45 minut. Często obracamy. Zdejmujemy z blachy szczypcami.
Glazury do Żeberek:
Glazura podnosi smak i zapewnia zapiekanym żeberkom lepką
powłokę.
- Mieszamy płynny miód, sok ananasowy, olej i odrobinę octu winnego. Możemy też dodać łyżkę sosu z chilli.
- Mieszamy sos sojowy, olej, ocet z wina ryżowego i sproszkowaną przyprawę 5 smaków.
- Mieszamy ziarna gorczycy z miodem, rozprowadzamy odrobiną oleju.
Pieczenie Kotletów Schabowych:
Najlepszą metodą obróbki cieplnej grubych kawałków schabu z
kością jest pieczenie. Technika obok pozwala na przygotowanie kotletów zwykłych
i nadziewanych. Krążki jabłek podnoszą aromat, a także nawilżają mięso i
nadzienie, jednak ich dodanie nie jest konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz