piątek, 22 stycznia 2016

Ciasta Podstawowe: (Inne Ciasta i drobne wypieki)

Ciasta Podstawowe:
Faktura ciasta podstawowego (ucieranego) zależy zarówno od proporcji składników (zmiennych ilości tłuszczu, cukru, mąki i jajek), jak i od sposobu ich wymieszania. Poniżej prezentujemy proste techniki wykonania trzech, różniących się fakturą, rodzajów ciasta ucieranego.



Ucieranie:

Celem tej techniki jest wprowadzenie do ciasta możliwie największej ilości powietrza. W metodzie ręcznej uciera się masło z cukrem na białą masę, powoli dodając jajka, a następnie delikatnie miesza masę z mąką. W metodzie mechanicznej zamiast masła stosuje się margarynę oraz dodaje się proszek do pieczenia.

Metoda Ręczna:

  1. Drewnianą łyżką utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać jajka, dokładnie ucierając po dodaniu każdej porcji. Jeśli masa zaczyna się warzyć, dodać 1-2 łyżki mąki.
  3. Wsypać mąkę i wymieszać z masą dużą, metalową łyżką.
Metoda Mechaniczna:
  1. Wszystkie składniki włożyć do miksera. Zamiast masła wykorzystać margarynę. Dodać 1 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. Włączyć urządzenie na średnią szybkość i miksować składniki przez 2-3 min. Ciasto powinno mieć konsystencję gładkiego kremu.



Przekładane ciasto wiktoria:

Składniki:

225 g mąki samorosnącej

Szczypta soli

225 g miękkiego masła

225 g cukru

4 jajka

4 łyżki dżemu truskawkowego


Sposób Przyrządzenia:

Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 20 cm . Przesiać razem mąkę i sól. W dużej misce utrzeć masło z cukrem. W drugiej misce rozmącić jajka i stopniowo dodawać je do utartego masła. Wsypać mąkę z solą i delikatnie połączyć z masą. Ciasto włożyć łyżką do przygotowanych foremek i piec w temp. 190CC przez 25 min. Wyjąć upieczone ciasta na kratkę kuchenną i ostudzić, a następnie położyć jedno na drugim, przekładając dżemem. Wierzch posypać cukrem. Porcja dla 6-8 osób.



To warto wiedzieć:

Aby ciasto było lżejsze:

Tuż przed włożeniem do foremki wlać do ciasta 1-2 łyżki ciepłej wody i dokładnie wymieszać.



Dodatki aromatyczno smakowe do ciasta wiktoria:

Dodatkami suchymi zastępujemy odpowiadającą ich wadze część mąki; dodatki płynne wlewamy do ciasta kroplami.

  • Otarta skórka z cytryny.
  • Kakao w proszku.
  • Kawa instant rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
  • Esencja waniliowa lub migdałowa.
  • Aromat pomarańczowy.
  • Likiery, np. Cointreau.

Wcieranie tłuszczu palcami:

Podstawą tej techniki jest roztarcie tłuszczu z mąką tak, aby oba składniki dokładnie się połączyły ¦ Rozcieranie przerywamy, kiedy ciasto przypomina wyglądem bułkę tartą.

  1. Posługując się palcami, rozcierać masło z mąką. Wcierając, unosić mieszaninę nad miską. Pozwoli to wprowadzić do ciasta powietrze.
  2. Dodać cukier oraz bakalie i dokładnie wymieszać.
  3. Po wlaniu jajek i mleka stopniowo zbierać mąkę z boków i dokładnie mieszać z płynnymi składnikami


To warto wiedzieć zapobieganie opadaniu bakalii:

Suszone balcalie są ciężkie i mają tendencję do opadania na spód ciasta. Przedstawiamy prosty sposób, który pozwoli poradzić sobie z tym problemem.

Odjąć trochę mąki od ilości wymienionej w przepisie i wymieszać z bakaliami. Mąka stworzy warstewkę wokół kawałków bakalii, dzięki czemu nie nasiąkną one płynami z ciasta i nie opadną.



Rozpuszczanie części składników:

Jest to jedna z najprostszych metod wykonywania ciasta, polegająca na wykorzystaniu rozpuszczonych razem masła, cukru i melasy. Zamiast proszku do pieczenia używa się sody oczyszczonej. Należy dokładnie  odmierzać ilość syropu, ponieważ jeśli dodamy go zbyt wiele, ciasto będzie gliniaste. Soda oczyszczona zacznie spulchniać ciasto tuż po wymieszaniu jej Z pozostałymi składnikami, dlatego też należy pracować szybko.

  1. W rondlu umieścić masło, cukier i melasę. Drewnianą łyżką mie­szać składniki na wolnym ogniu aż do ich rozpuszczenia. Przestudzić.
  2. Ostudzony płyn wlać do mieszaniny jajek i mleka. Dokładnie wymieszać, a następnie stopniowo połączyć z mąką.
  3. Za pomocą drewnianej łyżki utrzeć masę na gładkie ciasto; powinno odrywać się od łyżki.



Keks:

Składniki:

450 g mąki pszennej

1 łyżeczka mieszanych, mielonych przypraw korzennych

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

225 mieszanych bakalii

175 g miękkiego masła

225 g brązowego cukru

1 jajko, rozmącone

Ok. 300 ml mleka


Sposób Przyrządzenia:

Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm .Do miski przesiać mąkę, mielone korzenie i sodę. Odjąć 2 łyżki i wymieszać z bakaliami (patrz: ramka). Masło wetrzeć w mąkę. Mieszanina powinna przypominać wyglądem bułkę tartą. Dodać cukier i bakalie; wymieszać. Na środku mieszaniny wykonać zagłębienie. Wlać do niego jajko oraz mleko i wymieszać. Ciasto powinno odrywać się od łyżki. W razie konieczności dodać trochę mleka.

Włożyć ciasto do przygotowanej foremki i wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 170°C ok. 1 godz. 40 min. Po upieczeniu ostudzić ciasto na kratce kuchennej. Porcja dla 10-12 osób.



Babka imbirowa:

Składniki:

Po 250 g masła, ciemnobrązowego cukru i ciemnej melasy

375 g mąki pszennej

1 łyżka mielonego imbiru

Po 1 łyżeczce mielonych przypraw korzennych i gałki muszkatołowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko, rozmącone

300 ml mleka


Sposób Przyrządzenia:

Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia foremkę o średnicy 23 cm. Rozpuścić masło, cukier i melasę; przestudzić. Suche składniki przesiać do miski, dodać jajko, mleko oraz masło z cukrem i melasą. Utrzeć na gładkie ciasto. Wlać do przygotowanej foremki. Piec w temp. 170°C ok. 1 1  godz. Ostudzić. Porcja dla 10—12 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz