piątek, 22 stycznia 2016

Gotowanie: ( Niezwykłe Warzywa)

 Gotowanie:

Gotowanie warzyw pozwala wydobyć ich naturalny smak i aromat. Warzywa korzeniowe należy zalewać zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia. Warzywa zielone powinny być natomiast wrzucane do wrzątku.



Czasy Gotowania w Kuchence mikrofalowej:

Kuchenka mikrofalowa umożliwia szybkie gotowanie warzyw w minimalnej ilości wody, dzięki czemu zachowują one wartości odżywcze, kształt i kolor. Wymienione poniżej czasy dotyczą gotowania 225 produktu w kuchence o mocy 600-700 W nastawionej na 100 % mocy, po 5 minutowym oczekiwaniu.

  1. Brokuły/Kalafior (różyczki) 3,5 – 4 min.
  2. Brukselka 5 min.
  3. Marchewka ( Plasterki ) 5-6,5 min.
  4. Fasolka szparagowa 6-7 min.
  5. Groszek Cukrowy 4-5 min.

Warzywa korzeniowe:

Istotne jest, aby warzywa ugotowały się dokładnie i w jednakowym czasie. Niedogotowane będą twarde, gotowane zbyt długo mogą stracić smak, a nawet rozpaść się. Najlepszej pokroić je na kawałki jednakowej wielkości i gotować powoli na małym ogniu.

  1. Warzywa umieścić w garnku. Wlać tyle zimnej wody, by przykryła warzywa, i posolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Gotować do miękkości na małym ogniu, zależnie od rodzaju warzyw, 12-20 min. Sprawdzić, czy są gotowe, wbijając głęboko czubek noża. Powinien zagłębić się bez oporu.



Warzywa Zielone:

Krótko gotowane warzywa zielone są chrupiące, mają intensywną barwę, optymalną ilość składników odżywczych i wspaniały zapach. Gotowe zbyt długo blakną i wiotczeją.

  1. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać sól do smaku, a następnie warzywa. Zmniejszyć ogień, gotować  bez przykrycia 1-4 min.
  2. Warzywa odcedzić i zahartować w misce z lodowatą wodą. Ponownie odcedzić i podawać na zimno albo lekko podgrzane na maśle lub oleju.


Szparagi:

Szparagi układa się do gotowania pionowo tak, aby grube końce pędów gotowały się zanurzone w wodzie, natomiast delikatnie pąki łagodnie miękły w unoszącej się parze. Widoczny na fotografii garnek jest przeznaczony specjalnie do gotowania szparagów. Można je również gotować ułożone poziomo w głębokim rondlu.

Wiązki szparagów ustawić pionowo w koszyku. Garnek napełnić wodą do wys. 10 cm. Wodę doprowadzić do wrzenia, posoli. Koszyk umieścić w garnku, przykryć i gotować warzywa do miękkości ( 5 – 7 min ). Wyjąć koszyk z garnka, szparagi odcedzić i podawać polane masłem lub sosem holenderskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz