piątek, 22 stycznia 2016

Papryka : ( Niezwykłe Warzywa)

Papryka :

Papryka słodka, choć spokrewniona z chilli, charakteryzuje się łagodnym smakiem. W miarę dojrzewania jej miąższ staje się coraz słodszy. Jada się ją na surowo lub ugotowaną.

Krojenie Papryki:

W całości pozostawia się tylko paprykę przeznaczoną do nadziewania i zapiekania. W pozostałych przypadkach kroi się ją w krążki, paski lub kostkę. Przed pokrojeniem należy odciąć łodygę, strąk natomiast przepołowić i wypestkować.

  1. Łodygę okroić dookoła małym nożem, wyjąć i odrzucić. Paprykę przekroić wzdłuż na pół. Połówki oczyścić z nasion i białych zgrubień.
  2. Połówki ułożyć na desce przekrojoną stroną do dołu i Silnie spłaszczyć dłonią (ułatwi to krojenie).
  3. Każdą połówkę pokroić wzdłuż długim nożem na jednakowej szerokości paseczki.
  4. Aby otrzymać kostkę, przytrzymać razem kilka pasków i pokroić w poprzek. Grubą kostkę uzyskamy, krojąc połówki papryki w szerokie paski.

Przygotowanie papryki do pieczenia:

Strąki słodkiej papryki po usunięciu gniazd nasiennych nadają się doskonale do nadziewania i pieczenia.

Stopka strąka ścięta wraz z łodyżką stanowi pokrywkę, a nieobrany ze skórki miąższ nie rozpada się w trakcie pieczenia. Przedstawiona poniżej technika służy również do krojenia papryki w krążki.

  1. Ściąć podstawę strąka w 1 jego wysokości. Zachować ją do przykrycia podczas pieczenia wypełnionej nadzieniem papryki.
  2. Czubkiem noża lub łyżką usunąć z wnętrza gniazdo nasienne. Tak przygotowaną paprykę można upiec po wypełnieniu nadzieniem i przykryciu ściętą częścią strąka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz