Papryka :
Papryka słodka, choć spokrewniona
z chilli, charakteryzuje się łagodnym smakiem. W miarę dojrzewania jej miąższ
staje się coraz słodszy. Jada się ją na surowo lub ugotowaną.
Krojenie Papryki:
W całości pozostawia się tylko
paprykę przeznaczoną do nadziewania i zapiekania. W pozostałych przypadkach
kroi się ją w krążki, paski lub kostkę. Przed pokrojeniem należy odciąć łodygę,
strąk natomiast przepołowić i wypestkować.
- Łodygę okroić dookoła małym nożem, wyjąć i odrzucić. Paprykę przekroić wzdłuż na pół. Połówki oczyścić z nasion i białych zgrubień.
- Połówki ułożyć na desce przekrojoną stroną do dołu i Silnie spłaszczyć dłonią (ułatwi to krojenie).
- Każdą połówkę pokroić wzdłuż długim nożem na jednakowej szerokości paseczki.
- Aby otrzymać kostkę, przytrzymać razem kilka pasków i pokroić w poprzek. Grubą kostkę uzyskamy, krojąc połówki papryki w szerokie paski.
Przygotowanie papryki do
pieczenia:
Strąki słodkiej papryki po
usunięciu gniazd nasiennych nadają się doskonale do nadziewania i pieczenia.
Stopka strąka ścięta wraz z
łodyżką stanowi pokrywkę, a nieobrany ze skórki miąższ nie rozpada się w
trakcie pieczenia. Przedstawiona poniżej technika służy również do krojenia
papryki w krążki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz