Nasiona strączkowych:
Jadalne nasiona roślin strączkowych to suszone: fasola,
groch i soczewica. Bogate w składniki mineralne, witaminy i białko, o niskiej
zawartości tłuszczu, są nieocenione w nowoczesnej kuchni. Oto jak należy je
przygotowywać i przyrządzać.
Czasy Gotowania:
Wszystkie czasy są przybliżone i dotyczą nasion, które przed
ugotowaniem zostały namoczone (patrz obok).
- Fasola adzuki 30-45 min.
- Czarna Fasola 60-90 min.
- Fasola „Czarne Oczko” 60 min.
- Fasola Jaś 60 min.
- Bób 60-90 min
- Fasola Cannellini 75 min.
- Ciecierzyca 90-120 min
- Fasola Biała drobna 90 min.
- Fasola Mung 45 min.
- Fasola pstrokata 60 min
- Fasola Czerwona 60-90 min
- Soja 90-120 min.
Moczenie i gotowanie:
Suszoną fasolę i groch należy namoczyć przed gotowaniem, aby
zmiękły. Soczewica nie wymaga moczenia. Oprócz przedstawionej poniżej metody
można fasolę lub groch gotować przez 2 min w
dużej ilości wody, następnie przykryć i pozostawić do nasiąknięcia przez
2 godz. Aby łupiny nasion nie stwardniały, należy je przyprawić dopiero po
ugotowaniu.
- Fasolę umieścić w dużej misce, zalać zimną wodą i przykryć. Pozostawić na 8-12 godz.
- Fasolę odcedzić na durszlaku: dokładnie opłukać bieżącą, zimną wodą.
- Gotować 10 min w niesolonej wodzie, na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
Przygotowanie fasoli podwójnie smażonej:
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać ugotowaną fasolę
i nieco wywaru z gotowania. Smażyć razem, rozcierając fasolę na pastę. Chłodzić
pastę w lodówce przez noc, a następnie ponownie usmażyć na oliwie, aż będzie
sucha i chrupiąca.
Pierwsze smażenie:
Drugie smażenie:
Krąg zewnętrzny od lewej do prawej:
Soja, fasola „czarne oczko”, czarna fasola, fasola Jaś,
czerwona fasola, groch żółty łuskany, fasola mung.
Wewnątrz, od lewej do prawej:
Fasola adzuki, ciecierzyca, fasola cannellini, fasola biała
drobna
Bezpieczeństwo przede wszystkim:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz