piątek, 22 stycznia 2016

Nasiona strączkowych: ( Nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż i orzechy)

Nasiona strączkowych:
 
Jadalne nasiona roślin strączkowych to suszone: fasola, groch i soczewica. Bogate w składniki mineralne, witaminy i białko, o niskiej zawartości tłuszczu, są nieocenione w nowoczesnej kuchni. Oto jak należy je przygotowywać i przyrządzać.

Czasy Gotowania:
Wszystkie czasy są przybliżone i dotyczą nasion, które przed ugotowaniem zostały namoczone (patrz obok).

  1. Fasola adzuki 30-45 min.
  2. Czarna Fasola 60-90 min.
  3. Fasola „Czarne Oczko” 60 min.
  4. Fasola Jaś 60 min.
  5. Bób 60-90 min
  6. Fasola Cannellini 75 min.
  7. Ciecierzyca 90-120 min
  8. Fasola Biała drobna 90 min.
  9. Fasola Mung 45 min.
  10. Fasola pstrokata 60 min
  11. Fasola Czerwona 60-90 min
  12. Soja 90-120 min.

Moczenie i gotowanie:
Suszoną fasolę i groch należy namoczyć przed gotowaniem, aby zmiękły. Soczewica nie wymaga moczenia. Oprócz przedstawionej poniżej metody można fasolę lub groch gotować przez 2 min w  dużej ilości wody, następnie przykryć i pozostawić do nasiąknięcia przez 2 godz. Aby łupiny nasion nie stwardniały, należy je przyprawić dopiero po ugotowaniu.

  1. Fasolę umieścić w dużej misce, zalać zimną wodą i przykryć. Pozostawić na 8-12 godz.
  2. Fasolę odcedzić na durszlaku: dokładnie opłukać bieżącą, zimną wodą.
  3. Gotować 10 min w niesolonej wodzie, na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.

Przygotowanie fasoli podwójnie smażonej:
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać ugotowaną fasolę i nieco wywaru z gotowania. Smażyć razem, rozcierając fasolę na pastę. Chłodzić pastę w lodówce przez noc, a następnie ponownie usmażyć na oliwie, aż będzie sucha i chrupiąca.

Pierwsze smażenie:
Ugotowaną fasolę dodać do zeszklonej cebuli i utrzeć na pastę.

Drugie smażenie:
Przesmażyć pastę fasolową na dużym ogniu, aż będzie chrupiąca.

Krąg zewnętrzny od lewej do prawej:
Soja, fasola „czarne oczko”, czarna fasola, fasola Jaś, czerwona fasola, groch żółty łuskany, fasola mung.
Wewnątrz, od lewej do prawej:
Fasola adzuki, ciecierzyca, fasola cannellini, fasola biała drobna

Bezpieczeństwo przede wszystkim:
Wiele nasion roślin strączkowy zawiera szkodliwe toksyny. Aby doprowadzić do rozkładu toksyn, nasiona należy gotować przez pierwsze 10 min na dużym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz