piątek, 22 stycznia 2016

Kukurydza (Warzywa)

Tradycyjnie, obrane z liści kolby kukurydzy gotuje się i podaje polane masłem. Można również obrać kolbę z ziaren i ugotować je. W kuchni meksykańskiej liście kukurydzy wykorzystuje się do przyrządzania tamales.

Kolby i ziarna:
Kolby kukurydzy można gotować lub opiekać w całości. W takim wypadku należy jedynie usunąć liście i włoski. Można też oddzielić ziarna i dopiero wtedy je gotować.

  1. Aby obrać kolbę, należy uchwycić liście i szarpnięciem ściągnąć w dół, a następnie oderwać od kolby.
  2. Oberwać jedwabiste włoski. Kolba jest przygotowana do gotowania w całości.
  3. W celu oddzielenia ziaren uchwycić kolbę łodygą do dołu. Nożem oddzielić ziarna od trzonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz