Przyrządzanie na szybko ( Jagnięcina ):
Techniki szybkiej obróbki cieplnej to grillowanie, smażenie
i pieczenie na węglu drzewnym. Pod działaniem gorącego powietrza lub tłuszczu
powierzchnia mięsa ulega zasklepieniu. W ten sposób można przygotowywać chude
kawałki jagnięciny, takie jak kotleciki, kotlety czy noisettes, a także
pokrojone w kostkę mięso z udźca, łopatki czy karku.
Czas Grillowania:
Podane poniżej czasy pozwalają określić w przybliżeniu czas
grillowania średnio wypieczonej jagnięciny. W połowie przewracamy mięso na
drugą stronę. Przed podaniem przykrywamy luźno i odstawiamy na 5-10 minut.
Udziec na motyla 20-30 minut
Kotleciki 8-10 minut
Kotlety 6 minut
Szaszłyki 6-8 minut
Noisettes 10 minut
Marynowanie Jagnięciny :
Jagnięcinę można wprawdzie grillować lub piec na ruszcie po
uprzednim posmarowaniu oliwą z dodatkiem ziół i przypraw, jednak nie będzie ona
tak soczysta i aromatyczna jak po namoczeniu w marynacie. Wystarczy już godzina
marynowania, jednak najlepsze efekty osiągniemy, zostawiając zaprawione mięso
na noc w lodówce.
- Kwaśna marynata: mieszamy olej i ocet winny z tymiankiem , oregano i estragonem, doprawiamy musztardą dijon
- Marynata indyjska: łączymy czosnek, kurkumę, nasiona kminku, mielone goździki, kardamon i cynamon z jogurtem.
- Marynata pikantna: mieszamy jogurt z papryką i szczyptą pieprzu cayenne, doprawiając odrobiną soku z limonki .
Pieczenie/ Grillowanie Kotletów:
Ta prosta wypracowana na południu Francji technika sprawia,
że delikatne mięso jagnięce nie tylko świetnie smakuje, ale także znakomicie
wygląda. My upiekliśmy kotlety na węglu drzewnym, ale można je grillować w
piekarniku.
- Odcinamy nadmiar tłuszczu, posługując się nożem.
- Łączymy odstające kawałki mięsa, przekłuwając kotlet i wciskając w otwór gałązkę rozmarynu.
- Układamy kotlety na posmarowanym oliwą i rozgrzanym ruszcie. Opiekamy przez 3 minuty z każdej strony.
Szaszłyki Jagnięce:
Baranina to idealny surowiec do sporządzania szaszłyków, ze
względu na małą zawartość tłuszczu, kruchość i szybki czas pieczenia. Do
szaszłyków najlepiej nadaje się mięso z udźca, ewentualnie łopatka lub
karkówka: mięso powinno być lekko poprzerastane tłuszczem, by przyspieszyć
proces pieczenia.
- Pozbawione tłuszczu i ścięgien mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm i wkładamy do wybranej marynaty.
- Nadziewamy marynowane kawałki mięsa na posmarowany oliwą szpikulec, zostawiając między nimi odstępy.
- Umieszczamy szaszłyki na posmarowanym tłuszczem i rozgrzanym ruszcie i pieczemy. Często obracając, przez 6-8 minut. Możemy to zrobić w nagrzanym piekarniku, układając szaszłyki na kratce 5 centymetrów od źródła ciepła. Czas pieczenia jest taki sam.
Pieczenie udźca Przygotowanego: Na motyla:
Zaletą tej metody jest to, że pozwala skrócić czas pieczenia
udźca o trzy czwarte. W naszym przykładzie upiekliśmy go na ruszcie, jednak
można także grillować.
- Smarujemy mięso oliwą wymieszaną z ziołami i przyprawami. Umieszczamy wewnętrzną stroną do dołu na rozgrzanym ruszcie.
- Pieczemy przez 20-30 minut, obracając raz na drugą stronę, aż powierzchnia będzie lekko zwęglona, a nakłute mięso miękkie.
- Umieszczamy mięso na desce do krojenia, przykrywamy luźno folią i odstawiamy na 10 minut. Kroimy w poprzek na plastry.
Smażenie delikatnych kawałków jagnięciny:
Metoda ta jest szczególnie polecana do obróbki termicznej
wykrojonych z udźca eskalopków lub do przyrządzania noisettes. Mięso z tych
partii tuszki jest bardzo chude i delikatne,
a zatem idealnie nadające się do szybkiego smażenia na patelni.
Eskalopki obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony, noisettes 4-5 minut.
- Wrzucamy kawałki mięsa na spienioną mieszankę masła i oliwy, a następnie obsmażamy przez 4-6 minut, raz obracając.
- Przekładamy jagnięcinę na talerz. Pozostały sos rozprowadzamy śmietaną kremówką i posypujemy świeżym tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż odparuje jedna trzecia objętości. Polewamy sosem mięso.
Smażenie na patelni w błonie z żołądka:
Błona ze świńskich żołądków służy do obsmażania na patelni
delikatnych mięs, takich jak zraziki z jagnięciny. Zabezpiecza ona mięso przed
rozpadaniem, wtapia się w mięso,
przydając mu soczystości.
Owijamy około 15 g błony żołądkowej wokół każdego ze
zrazików. Podgrzewamy na patelni oliwę z masłem, aż do spienienia. Wrzucamy
mięso i smażymy przez 4-5 minut z każdej strony. Przed podaniem osączamy z
tłuszczu.
Smażenie na patelni do Grillowania:
Jest to metoda idealna do przyrządzania niedużych kawałków
mięsa. Wykorzystaliśmy kotlety z udźca, ale mogą to być noisettes.
Smarujemy patelnię do grillowania tłuszczem i silnie
rozgrzewamy, nie dopuszczając jednak do dymienia. Układamy na niej kotlety i
smażymy przez 10-15 minut, aż do miękkości, obracając raz.
Patelnia do Grillowania:
Kwadratowa żeliwna patelnia z występami może nam zastąpić
grill w piekarniku lub ruszt. Nawet w najwyższych temperaturach produkty nie
przywierają do dna, toteż do smażenia wystarcza niewielka ilość tłuszczu.
Regularnie rozmieszczone występy pozwalają wypalić w mięsie atrakcyjną kratkę,
podobnie jak podczas pieczenia na ruszcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz