piątek, 22 stycznia 2016

Orzech kokosowy: ( Nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż i orzechy)

Orzechy kokosowy:

Orzechy kokosowe o egzotycznym wyglądzie i smaku są składnikiem wielu przepisów kuchni azjatyckiej, karaibskiej i latynoamerykańskiej. Składają się z trzech warstw: twardej, włochatej skorupy, białego miąższu oraz mlecznego płynu w środku. Wybieraj kokosy ciężkie jak na ich rozmiary, które przy potrząsaniu sprawiają wrażenie pełnych.



Wykorzystanie kokosa i mleczka kokosowego:

  1. Sok z wnętrza orzecha wykorzystać jako napój lub lekką zalewę.
  2. Podawać kawałki miąższu kokosa ze świeżymi owocami w ciepłym, czekoladowym fondue.
  3. Kawałeczkami opiekanego miąższu posypywać curry, ciasta i desery.
  4. Stosować mleczko kokosowe jako aromatyczny dodatek do tajskiego i indyjskiego curry.
  5. Do creme anglaise do domowych lodów , wykorzystać mleczko kokosowe zamiast krowiego.
  6. Stosować mleczko kokosowe jako dodatek aromatyczny do sosu śmietankowego i ryżu.

Inne rodzaje mleczka kokosowego:

  1. Do uzyskania mleczka można wykorzystać wiórki koksowe zamiast świeżo startego miąższu.
  2. Bardzo wygodne w użyciu jest mleczko kokosowe w proszku. Można je wymieszać z wrzątkiem na pastę lub dodawać bezpośrednio do sosów i curry.
  3. Puszkowane mleczko kokosowe ma na wierzchu grubą warstwę śmietanki którą można ostrożnie zebrać i zużyć osobno.



Przygotowanie kokosa:

Zanim będzie można wykorzystać miąższ kokosa , trzeba otworzyć jego skorupę za pomocą młotka. Najłatwiej uczynić to, posługując się przedstawioną przez na technikę. Po usunięciu cienkiej, brązowej skórki otaczającej miąższ można go posiekać lub zetrzeć na tarce.

  1. Metalowym szpikulcem przebić wgłębienia (oczka) w skorupie orzecha od strony łodygi i wylać przez nie sok z jego wnętrza.
  2. Rozbić kokos, stukając młotkiem w skorupę wzdłuż jej obwodu. Stukać, obracając orzech, dopóki skorupa nie pęknie na pół.
  3. Wcisnąć mały nóż między miąższ a skorupę i podważyć. Wyjąć miąższ. Ciemną skórkę usunąć obieraczką do warzyw.



Przygotowanie mleczka kokosowego:

Sok znajdujący się wnętrz orzecha kokosowego nie jest mleczkiem kokosowym wykorzystywanym w przepisach kulinarnych. Mleczko uzyskuje się , mocząc miąższ w wodzie, a następnie wyciskając go. Czynność tę można powtarzać, za każdym razem otrzymując bardziej rozcieńczone mleczko.

  1. Miąższ zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić w malakserze z metalowym nożem.
  2. Starty miąższ umieścić w misce i zalać taką ilością wrzątku, aby był całkowicie przykryty. Dobrze wymieszać i pozostawić do nasiąknięcia przez 30 minut.
  3. Zawartość naczynia wlać do wyłożonego gazą, umieszczonego nad czystą miską sita i pozostawić do ocieknięcia. Miąższ wyjąć z sita wraz z gazą i starannie wycisnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz