Orzechy kokosowy:
Orzechy kokosowe o egzotycznym wyglądzie i smaku są
składnikiem wielu przepisów kuchni azjatyckiej, karaibskiej i
latynoamerykańskiej. Składają się z trzech warstw: twardej, włochatej skorupy,
białego miąższu oraz mlecznego płynu w środku. Wybieraj kokosy ciężkie jak na
ich rozmiary, które przy potrząsaniu sprawiają wrażenie pełnych.
Wykorzystanie kokosa i mleczka kokosowego:
- Sok z wnętrza orzecha wykorzystać jako napój lub lekką zalewę.
- Podawać kawałki miąższu kokosa ze świeżymi owocami w ciepłym, czekoladowym fondue.
- Kawałeczkami opiekanego miąższu posypywać curry, ciasta i desery.
- Stosować mleczko kokosowe jako aromatyczny dodatek do tajskiego i indyjskiego curry.
- Do creme anglaise do domowych lodów , wykorzystać mleczko kokosowe zamiast krowiego.
- Stosować mleczko kokosowe jako dodatek aromatyczny do sosu śmietankowego i ryżu.
Inne rodzaje mleczka kokosowego:
- Do uzyskania mleczka można wykorzystać wiórki koksowe zamiast świeżo startego miąższu.
- Bardzo wygodne w użyciu jest mleczko kokosowe w proszku. Można je wymieszać z wrzątkiem na pastę lub dodawać bezpośrednio do sosów i curry.
- Puszkowane mleczko kokosowe ma na wierzchu grubą warstwę śmietanki którą można ostrożnie zebrać i zużyć osobno.
Przygotowanie kokosa:
Zanim będzie można wykorzystać miąższ kokosa , trzeba
otworzyć jego skorupę za pomocą młotka. Najłatwiej uczynić to, posługując się
przedstawioną przez na technikę. Po usunięciu cienkiej, brązowej skórki
otaczającej miąższ można go posiekać lub zetrzeć na tarce.
- Metalowym szpikulcem przebić wgłębienia (oczka) w skorupie orzecha od strony łodygi i wylać przez nie sok z jego wnętrza.
- Rozbić kokos, stukając młotkiem w skorupę wzdłuż jej obwodu. Stukać, obracając orzech, dopóki skorupa nie pęknie na pół.
- Wcisnąć mały nóż między miąższ a skorupę i podważyć. Wyjąć miąższ. Ciemną skórkę usunąć obieraczką do warzyw.
Przygotowanie mleczka kokosowego:
Sok znajdujący się wnętrz orzecha kokosowego nie jest
mleczkiem kokosowym wykorzystywanym w przepisach kulinarnych. Mleczko uzyskuje
się , mocząc miąższ w wodzie, a następnie wyciskając go. Czynność tę można
powtarzać, za każdym razem otrzymując bardziej rozcieńczone mleczko.
- Miąższ zetrzeć na grubej tarce lub rozdrobnić w malakserze z metalowym nożem.
- Starty miąższ umieścić w misce i zalać taką ilością wrzątku, aby był całkowicie przykryty. Dobrze wymieszać i pozostawić do nasiąknięcia przez 30 minut.
- Zawartość naczynia wlać do wyłożonego gazą, umieszczonego nad czystą miską sita i pozostawić do ocieknięcia. Miąższ wyjąć z sita wraz z gazą i starannie wycisnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz